Днес отбелязваме 77 години от спасяването на българските евреи

Еврейската общност засвидетелства признанието си към онези мрачни дни от човешката история

Свят
09:48 - 10 Март 2020
1454
Днес отбелязваме 77 години от спасяването на българските евреи

Чрез поднасяне на цветя на Паметника на спасението, намиращ се в парковото пространство между Националната художествена академия и сградата на Народното събрание, на 10 март в 12:00 часа ще бъде почетена паметта на онези достойни българи, които се опълчиха и не допуснаха своите братя и сестри от еврейки произход да бъдат депортирани към нацистките “лагери на смъртта“.

Ще се положат цветя и в памет на 11 343 евреи депортирани от администрираните от Царство България територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот.

На кратката церемония по поднасяне на цветя ще присъстват кметът на град София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев, посланик Пламен Бончев - ръководител на българската делегация в Международния алианс за възпоменание на Холокоста, председателят на Организация на евреите в България “Шалом“ доц. д-р Александър Оскар д. м. и Н. Пр. Йорам Елрон - посланик на държавата Израел в България.