Днес почитаме чудотворна икона

Стотици се молят за деца пред "Св. Богородица - Златната ябълка" на Акатистова събота

Новини
08:50 - 17 Април 2021
3840
Днес почитаме чудотворна икона

Днес е петата събота на Великия пост за православните християни. Нарича се Акатистова събота и е празник на чудотворната икона "Св. Богородица - Златната ябълка".

В петия петък от Великия пост в християнските храмове по време на вечерното богослужение се пее акатист на Пресвета Богородица. Вярващите стоят прави, откъдето идва и името "акатист", което в превод от гръцки означава "без сядане". Богородичният акатист е от 12 песни, разделени на 4 части. Според плавославния обичай всяка се чете в първите 4 петъка на поста. В петия петък се чете целият акатист.

Затова петата събота също се нарича акатистова и според българската традиция тогава се възхваляват Божията майка и нейната икона "Златната ябълка".

Празникът е свързан с чудотворната икона в храма "Св. Богородица - Успение" в квартал Горни Воден край Асеновград. Тя помогнала през 1765 г. на бездетна жена да се сдобие с рожба. Това е записано в Синаксара (сборник с описанието на празника), а негов автор е Ананий Клинис, който по онова време е бил игумен на манастира "Св. св. Кирик и Юлита", който се намира също в Горни Воден.

Преданието гласи, че жената закъсняла за акатиста, не получила нафора - благословен хляб, и заплакала. Свещеникът взел ябълка, оставена като дар пред иконата на св. Богородица, и й я дал. Жената я приела с вяра. Скоро забременяла. За да изрази благодарността си, украсила богато светата икона, заръчала да изковат златна ябълка и я дарила на храма.

След чудото се родила традицията чудотворната икона да се обкичва с венци от ябълки още в първия петък от поста. Те престояват на нея пет седмици и на Акатистова събота се раздават на жените, които искат да се сдобият с рожба.

Ритуалът включва още изплитане на специален колан от три конеца. Това също е свързано с предание. Бездетна жена, която нощувала в храма през 1818 г., видяла насън св. Богородица. Тя заръчала на мирянката при изгрев слънце да излезе на храмовата порта, където ще я чака жена с три макари. С конците от тях двете трябвало да обиколят храма и да изплетат колан, който бездетната жена да носи, докато зачене.

Тази повеля се спазва и днес. В петък вечер преди празника бездетни семейства остават да преспят в черквата. Преди това с тройни бели конци обикалят храма. Тези колани престояват в олтара и в събота на празника се раздават заедно с ябълките.

Стотици хора се стичат на този ден в църквата "Св. Богородица - Успение", която се намира центъра на квартал Горни Воден. Сегашната е построена през 1830-1833 г., но на това място е съществувал древен храм, който много пъти е разрушаван през столетията.

Самата икона е рисувана от неизвестен автор в началото на 17 в. и е поставена в тежък сребърен обков. Заради характерния колан на Божията майка и трите ябълки, включени в изображението, е известна като "Златната ябълка". Хората вярват, че излъчва лечебна сила и помага не само за зачеване, а при всякакви душевни и физически страдания.

Местните разказват, че са много чудесата, извършени от Божията майка чрез нейната икона, наричана още Благодатна. Едно от тях е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борис Трети, преспала в църквата през 1934 г. и оздравяла от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарил на храма мрамор, с който облицовали пода, и едно златно енголпие (кръгла икона, която се носи на гърдите само от епископ).