Днес погребват принц Филип

Херцогът на Единбург почина на 9 април на 99 години

Новини
12:16 - 17 Април 2021
2336
Днес погребват принц Филип

Днес в късния следобед в църквата „Сейнт Джордж“, разположена на територията на двореца Уиндзор, ще бъде погребан принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет II. Херцогът на Единбург почина на 9 април на 99 години в двореца Уиндзор.

Както посочи Би Би Си, на днешното погребение ще бъде отдадена почит на принц Филип за „непоколебимата му вярност към кралицата, безрезервната му служба към нацията и проявената храброст“.

Очакванията са, че на церемонията ще бъде поставен акцент върху връзката на принц Филип с кралския флот и обичта му към морето. Никой от опечалените обаче няма да бъде във военна униформа, по желание на кралицата.

В церемонията ще участват повече от 730 служители на въоръжените сили, но на самото погребение в църквата ще бъдат допуснати само 30 души, в съответствие с ограниченията на локдауна.

Херцогът на Единбург ще бъде превозен до църквата с катафалка, която всъщност е модифициран „Ланд Роувър“, в чийто дизайн е взел участие покойникът. След катафалката ще вървят децата на кралската двойка – принцовете Чарлз, Андрю и Едуард и принцеса Ан, а непосредствено след тях внуците и синове на престолонаследника принц Чарлз – принцовете Уилям и Хари.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че плановете за погребението са напълно съобразени с разпоредбите за съблюдаване на общественото здраве. То ще се проведе изцяло на територията на двореца Уиндзор и хората бяха посъветвани да не се събират пред него или пред други сгради на монархията.