Днес принцеса Даяна щеше да навърши 62 г.

Лейди Ди почина в автомобилна катастрофа през 1997 година

Свят
15:30 - 01 Юли 2023
4363
Днес принцеса Даяна щеше да навърши 62 г.

Ако днес беше жива, принцеса Даяна щеше да навърши 62 години. Тя е една от най-харизматичните публични личности на всички времена. Стилът, класата и непринуденото й отношение към обикновените хора я превръщат в една от най-харесваните и обичани жени в целия свят.

Лейди Ди е родена на 1 юли 1961 г. в семейството на дребни благородници.  Баща се казва Джон Спенсър, граф на Алторп, и има общо 4 деца. Когато е на 7 години, родителите й се развеждат, а децата остават при баща си. Даяна учи в Швейцария, а след това започва работа като детска учителка. Тя е на 16, когато среща Чарлз, принцът на Уелс и престолонаследник на Великобритания.

Любопитно е, че по това време той се среща със сестра й Сара, но Даяна е считана за по-подходяща булка за Чарлз. Годежът им е през 1981 година, а сватбата  е на 29 юли същата година. На 21 юни 1982 се ражда първото им дете  принц Уилям. На 15 ноември 1984 г. се ражда и принц Хари. Отношенията на Даяна с кралица Елизабет охладняват, защото принцесата започва да проявява все по-голяма независимост и нетърпимост към протокола.

Бракът с Чарлз се разпада, а в основата на краха на тази връзка е Камила Боулс. Даяна обръща лицето си към хората и така се превръща в "принцесата на народа". Разгръща голяма благотворителна дейност и подобрява имиджа на кралската фамилия. Официално Чарлз и Даяна се развеждат на 28 декември 1996 година. След развода си Даяна работи за Червения кръст и участва в кампании за премахването на противопехотните мини по света. 

Работата ѝ е по-скоро с хуманитарен, отколкото с политически характер. Тя обаче  все още трябва да получи разрешение от кралското семейство, за да заведе децата си на почивка или за да представлява Великобритания в чужбина. 

36-годишната Даяна започва да се среща с Доди Ал Файед. Тя е видимо щастлива с новия си приятел, но двамата загиват в Париж в автомобилна катастрофа на 31 август 1997 година. Осемнадесетмесечното френско съдебно разследване приключва през 1999 година с изявлението, че автомобилната катастрофа, при която умира принцесата, е причинена от Анри Пол, който е шофирал колата. Според разследващите Пол е загубил контрол над автомобила при висока скорост и под влияние на алкохол. Известно е, че колата, в която се е возила принцесата на Уелс е била преследвана от фотографи. Погребението на Даяна на 6 септември 1997 година е излъчвано на живо по телевизията и е гледано от приблизително 2.5 милиарда души по света.