Днес се открива 78-та сесия на ООН

Предстои сформирането на комисия по акредитация, която традиционно включва Китай, Русия и САЩ

Новини
09:12 - 05 Септември 2023
1710
Днес се открива 78-та сесия на ООН

78-ата сесия на Общото събрание (ОС) на ООН ще бъде открита днес в Ню Йорк. В дневния ред на сесията, която по традиция ще продължи една година, са основните международни проблеми и конфликти, проблемите на изменението на климата, устойчивото развитие и преодоляването на дълговия проблем на развиващите се страни.

Основното събитие на Общото събрание ще бъде седмица на високо равнище, която ще се проведе на 19-25 септември. То ще събере лидери на държави и министри на външните работи от цял ​​свят, за да представят своята визия за международната ситуация и да очертаят насоките за борба с глобалните предизвикателства.

Във вторник от 10:00 местно време ще се проведе заключителното заседание на 77-ата сесия на Общото събрание.

На него напускащият поста председател на сесията на Общото събрание на ООН Чаба Кьорьоши, представляващ Унгария, ще обобщи работата си за годината. След това той ще предаде председателството на представителя на Република Тринидад и Тобаго Денис Франсис.

В 15:00 ч. ще се проведе първото заседание от 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, което е с технически характер. Франсис ще разкаже как вижда своето председателство, ще очертае целите и методите на работа. Ще бъдат сформирани комисии на Общото събрание, включително комисия по акредитация, която традиционно включва Китай, Русия и САЩ. Сега представителите на западните страни в ООН не са излагали никакви идеи за опити да попречат на Руската федерация да влезе в тази комисия.

Акредитационната комисия одобрява кандидатурите на представители на страните в Общото събрание.

Тази задача е особено важна, когато не е ясно кой е законният представител на страната на световната сцена при смяна на властта.

Последните такива примери са Нигер и Габон. По-рано се предполагаше, че тези държави в Общото събрание ще бъдат представени от президентите, но те бяха отстранени от власт през последните седмици. Както показва практиката, координационният комитет предпочита да отлага такива спорни въпроси за бъдещето. Например нови представители на Афганистан и Мианмар, където правителството се промени през 2021 г., така и не бяха назначени, въпреки че както военните в Мианмар, така и представители на талибанското движение в Афганистан предложиха кандидати за този пост.