Днес: Васил Терзиев ще запали коледната елха на София

Новини
07:26 - 01 Декември 2023
1525
Днес: Васил Терзиев ще запали коледната елха на София

Точно в 19 часа на днес новият кмет Васил Терзиев ще запали празничните светлини и коледното дърво на София. 

За първи път това ще стане на новото пешеходно пространство на столицата – площада около храм-паметника “Св. Александър Невски”, съобщиха от Столична община.

Най-емблематичната софийска забележителност ще засияе с ново архитектурно осветление, което подчертава културното наследство, а през целия декември на площада от ул. “Г. С. Раковски” около храмовете „Света София“ и „Св. Александър Невски“ ще има празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града.

Програмата за запалването на светлините на коледната елха включва концерт на детски танцови и музикални състави, вокално изпълнение на Елена Сиракова, интерактивния пърформанс „Лумини“ с феерични светещи кукли и характери на „Жар Театър“ и „Фест Студио Жар“. Дядо Коледа ще пристигне на тържеството, за да се снима с децата.

През целия празничен месец площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти. Целта е да бъдат изпробвани варианти за дългосрочното обживяване на тази знакова за столицата зона. В духа на посланието на инициативата “Светлината в теб” се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея “Елхи на таланта”, коледен базар за храни, напитки и творчески продукти. Кампанията включва още Коледен концерт на 20 декември с участието на Смесения хор към Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, а кулминацията е традиционният голям концерт за посрещане на Нова година, организиран от Столичната община.