Дневно се регистрират по 15 човека със симптоми на холера в Мариупол

Инсулинът за хора с диабет е с лошо качество и в крайно недостатъчно количество

Украйна
14:55 - 17 Юни 2022
3309
Дневно се регистрират по 15 човека със симптоми на холера в Мариупол

В Мариупол ежедневно се записват по 10-15 обаждания на хора със симптоми на холера или дизентерия. Няма обаче необходимите реагенти за откриване на болести, защото окупаторите са ги изнесли.

В града също така липсват антибиотици затова просто пациентите се отпращат вкъщи за самолечение. Това съобщи съветникът на кмета на града Петро Андрюшченко. 

Според него окупаторите са ограничили контактите си с местните жители от страх да не се разболеят. В болница №2, където се лекуват и руски военни, от няколко дни те вече не посещават общата столова.

„Вчера на левия бряг на реката е видяна колона на Международния червен кръст, който докара 4 камиона с хуманитарна помощ", пише още съветникът. По думите му единствената надежда е, че Международният червен кръст ще се намеси, тъй като самите окупатори не вземат никакви мерки да ограничат заболяването.  

Кметският съветник сигнализира и за друг проблем. Инсулинът за хора с диабет е с лошо качество и в крайно недостатъчно количество. „Източниците говорят за внезапно увеличаване на ампутациите на крайници при пациенти с диабет през последната седмица. Всеки ден поне по две операции”, казва Андрюшченко.

Хората в града продължават да готвят масово на улиците пред блоковете. Проблемът с питейната вода остава нерешим. "Налягането е 4 пъти по-малко от необходимия минимум. Ако във всички квартали на града се пусне водата (дори без аварии), де факто тя ще изчезне дори там, където в момента я има“, отбелязва съветникът на кмета.