Дни преди да получи "Икар" Мария Стефанова се превърна в Кралицата майка

Актрисата си партнира с Георги Къркеланов в черна комедия в Армията

Култура
11:40 - 20 Март 2023
2066
Дни преди да получи "Икар" Мария Стефанова се превърна в Кралицата майка

Дни преди да получи почетната театрална статуетка "Икар" за чест и достойнство голямата актриса Мария Стефанова зарадва публиката с нова роля на сцената - на Кралицата майка в едноименната черна комедия от Манлио Сантанели. Премиерният спектакъл се играе в Театър „Българска армия“.

Режисьор е Стефан Спасов, а двете главни и единствени роли се изпълняват от Мария Стефанова - като Реджина Джанелли, а Алфредо Джанелли е Георги Къреланов. Преводът е на Аве Иванова. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова, музиката - на Добрин Векилов-Дони.

Мария Стефанова, която днес е на 83 години, се завърна триумфално на сцената през 2018 г. след дългогодишно отсъствие.

"Пиесата „Кралицата майка“ разкрива един вечен сюжет, на пръв поглед изпълнен с действия, характерни за отминала епоха. Характерни за един друг тип йерархия и взаимоотношения както в семейството, така и в обществото. Именно там, драматургът Манлио Сантанели закодира послание, което не се нуждае да бъде потвърдено от епоха или стереотип на поведение, просто защото то важи изначално за нашия свят.

„Кралицата майка“ разказва за взаимоотношенията между майка и син. Разплита ги до такава степен, че изкарва на бял свят най-грозните тайни, най-хитрите капани и най-интимните събития в живота на двата персонажа, Реджина и Алфредо", споделят от Военния театър.

"Реджина, от страх да не изгуби надмощието си, е готова да въвлече сина си във всевъзможни психологически игри, опитвайки се да затяга повече и повече оковите, които е положила на ръцете на Алфредо още в детските му години.

Между многобройните, надвиснали над персонажите, черни облаци се появява лъч светлина. Двамата са изпълнени с изключително чувство за хумор и нежност един към друг. Въпреки всичките караници, пред тях непрекъснато стои отворената врата на любовта, която ни показва глътката надежда. Малките жестове, които правят един за друг, сякаш надделяват над омразата. Но, ето че топлият лъч много бързо изчезва и всичко отново потъва в мрак", разказват от Театъра на армията.