ДНК по ръкавица и блуза заковават подпалвача на 23 коли

Новини
11:44 - 19 Юли 2024
1260
ДНК по ръкавица и блуза заковават подпалвача на 23 коли

ДНК по изхвърлени ръкавица и суитшърт след палежа на 23 коли за 800 000 лева заковават Георги Лиапидис като автор на престъплението. То е станало преди година - на 17 юли 2023-а, но мъжът бе задържан миналата седмица след упорито разследване.

За да стигнат до Лиапидис, полицаите и вещите лица изследвали камери в района на палежа. Той бил през нощта. Затова на тях се виждала само фигура на мъж, който носел връхна дреха. Именно с нея бил, когато запалил колите. Кога е изхвърлил суитшърта, не е ясно. Той е открит на 600 метра от автокъщата. По него обаче има ДНК на Георги, а друга камера е засякла подпалвача да се движи, вече без връхната дреха, стана ясно в Софийския апелативен съд в четвъртък. Латексова ръкавица пък била намерена на 200 метра от мястото на палежа. И от двете ѝ страни имало ДНК на Георги.

Мъжът е осъждан два пъти. По първата присъда е реабилитиран по право. Втората е за дрога, където получил 8 месеца условно. Изпитателният срок е изтекъл, но все още не е реабилитиран. Освен това срещу него се води и дело за побой. То е висящо на първа инстанция.

И Георги, и адвокатът му отричат той да е виновен. Юристът посочи, че няма спор, че по блузата и ръкавицата има ДНК на клиента му. Но Лиапидис посочил, че ги изхвърлил месец преди това, когато закарал колата си на сервиз.

Самият Георги категорично отрече да е автор на палежа. Твърдеше, че откакто е осъден за дрога, не е извършвал друго престъпление. Дори застъпи тезата, че ще прекратят делото му за побой, тъй като там имало спорни доказателства.

Оплака се и от диабет тип 1. В ареста зрението му се замъглявало, нямало кой да му бие инсулин и дори показа корема си, където се поставят инжекциите. Поиска и да се разпита гаджето му, която щяла да му осигури алиби за нощта на палежа.

Лиапидис настоя да бъде пуснат на свобода, за да се грижи за болната си баба и да контролира заболяването си. А прокурор Емил Петров каза, че Лиапидис трябва да остане в ареста и да се потвърди решението на Софийския градски съд.

Съставът на горната инстанция - Галя Георгиева, Веселина Вълева и Красимира Костова отказаха на Лиапидис да излезе на свобода. Имало достатъчно доказателсва, че е подпалил колите. Освен това инсулин можело да се бие и в ареста. А и Лиапидис не живеел с баба си, а в друг град, така че реално и преди задържането си не полагал грижи за нея, казаха магистратите. Решението им е окончателно.