До 2-3 години ни чакат аварии и прекъсвания на тока

Актуални новини
15:40 - 21 Февруари 2020
7215
До 2-3 години ни чакат аварии и прекъсвания на тока

Между 10 и 20% ще скочи цената на тока, след като излезем на свободния пазар на електроенергия. Това прогнозира през Lupa.bg председателят на Български енергиен и минен форум Иван Хиновски. 

Според него обаче това е неизбежно и няма как да се отлага повече във времето. Хиновски обясни, че заради липсата на пари и натиска цените на тока да се поддържат ниски, дружествата не правят ремонти и системите са на път да се скапят.

„Тоя мит, че ел. енергията е скъпа и не трябва да се повишава ни доведе до там, че след 2-3 години ще имаме драстични прекъсвания на ток и аварии, качеството на доставената ел. енергия силно ще се влоши”, коментира енергийният експерт.

Той добави, че след либерализацията нашата ел. енергия ще се изравни с тази на съседите в Гърция, Румъния, Албания.

„Всички казват – цената на тока трябва да е ниска! И, за да не се повишава,  на електроразпределителните дружества не им се признават инвестициите в енергийна ефективност. А те са задължени да ги правят. Получава се така, че те не правят разходи за енергийна ефективност – от което страдаме ние”, обясни ситуацията Иван Хиновски.

Той подчерта, че не толкова цената на тока е проблемът, а енергийната бедност на българина.

„Около мене огромен обем хора са готови да платят по-висока цена, но да получат качествена електроенерия без прекъсвания”, разказа експертът.

Това обаче не важи за по-голямата част от българите, които заделят огромен процент от месечния си бюджет за енергийни разходи. Ако идеите, лансирани от депутата Валентин Николов станат факт, а именно - домакинствата с дневно потребление над 30 киловатчаса да купуват ток на свободни цени от борсата – на регулирания пазар ще останат само енергийно бедните. Останалите ще плащат на новите борсови цени с 1/5 отгоре.