До 2 седмици партиите с предложения за нов шеф на КПКОНПИ

Кандидатът може да е над 65 г., както и да има принадлежност към ДС

Политика
14:10 - 22 Юли 2022
2190
До 2 седмици партиите с предложения за нов шеф на КПКОНПИ

Партиите ще имат срок от 14 дни да предложат нов шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това е записано в правилата за избор на председател на комисията, които депутатите приеха днес. Окончателният текст мина със 136 гласа "за" и 36 "против".

От опозицията, ГЕРБ и ДПС, опитаха да въведат условия, които изключваха кандидатурата на Бойко Рашков като шеф на КПКОНПИ, но партиите от управляващата коалиция ги отхвърлиха. Така кандидатът за шеф може да е над 65 г., както и да има принадлежност към Държавна сигурност.

Дебатите за правилата, по които ще се избира шефът на КПКОНПИ, продължиха над 3 часа.

Учуден съм, че новата политическа партия застава пред нас с правила, които предопределят избора и още повече, че това е залог дали ще има управление или не. Залог е това дали шеф на комисията ще бъде г-н Рашков. Защо избрахте него? Имате блестящи юристи - ето, г-жа Лена Бориславова. Да, тя все още не може да бъде шеф на комисията, но е добър избор, коментира Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Трябваше заедно тук да се обединим около една кандидатура. Абстрахирайте се от своята партийна принадлежност. Не го направихте, явно има друго разбиране за ситуацията, коментира председателстващият заседанието Мирослав Иванов.

Остро реагираха за правилата за избор на КПКОНПИ и лансирането на Бойко Рашков и от ДПС.

Трябваше заедно тук да се обединим около една кандидатура. Абстрахирайте се от своята партийна принадлежност. Не го направихте, явно има друго разбиране за ситуацията, коментира председателстващият заседанието Мирослав Иванов.

Играете сценка как ще правите ново правителство. Правите нови правила, а вчера такъв звучен шамар ви удариха на целия УАФ отбор, след като се клехте, че спазвате законите и констутуцията (б.р. - вчера Конституционният съд обяви, че шефът на КЕВР е бил назначен незаконно), каза пък Александър Ненков от ГЕРБ.а

Г-н Рашков е най-добрият кандидат в момента, защото с неговата кандидатура обявяваме война на това, което представлява ГЕРБ, отвърна му Искрен Митев от ПП.

ДБ е в надпревара с БСП и внуците на комунистите, скочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той пък предложи вместо да се приемат правила за кандидатите за КПКОНПИ, директно да се разпише, че се предлага "достоен, млад, умен, красив, съвестен, почтен, отговорен, морален човек" - Бойко Рашков.

Г-н Митев, вие не сте обявили война на ГЕРБ, а на цялата държава, на правилата. Корупция не се бори с бивш комунист, който ще става председател на нещо. Не правете държавата заложник заради накакъв човек. Държавата е разкрачена от една година. Каква корупция ще борите? Няма балъци, които вярват. Следващия път и аз ще направя транспарант - Ние сме ГЕРБ и нас не ни е страх, отвърна Александър Ненков.

Вие - нулево толерантните към корупцията, 7 месеца не можахте да напишете качествен закон и да го приемете. Да, процедурните правила са по нашия закон. Поради факта, че се чуха изключително похвални думи за единствения кандидат, аз предлагам редакционна поправка в смисъла на артикулираното от ДПС - считам, че днес няма смисъл да приемаме процедурни правила, а следва да приемем решение за избиране на Бойко Илиев Рашков за шеф на КПКОНПИ, за министър-председател, за член на ВСС, за шеф на Сметната палата, защото така ще преборим мафията, иронизира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Не се страхувайте толкова от г-н Рашков. Вярно е, че имахте главен прокурор г-н Цацаров, който да ви пази. И сега си имате, но в един момент това няма да е така. Коалиционните партньори на мафията са най-активни от тази трибуна денс. Даже не знам защо г-н Рашков толкова ви притеснява, той още не е номиниран официално, заяви пък Настимир Ананиев от ПП.