До 20 години затвор чакат най-младата милиардерка в света

САЩ
08:10 - 05 Януари 2022
6944
До 20 години затвор чакат най-младата милиардерка в света

До 20 години затвор може да лежи основателката на биотехнологичната компания “Теранос” Елизабет Холмс, съобщиха световните медии. Обявената преди години за новия Стив Джобс Холмс бе призната от съд в САЩ за виновна по 4 от повдигнатите ѝ 11 обвинения, включително, че е измамила инвеститори, че фирмата ѝ е разработила революционно медицинско устройство, което може да открива множество заболявания чрез вземане на проба от няколко капки кръв.

Прокуратурата описа 37-годишната Холмс като шарлатанка, обсебена от мания за слава и богатство. Историята на заплашената от десетки години зад решетките Холмс обаче започва като истинска приказка за успеха в страната на неограничените възможности.

Първото изобретение на Холмс е лепенка, която, освен че доставя лекарство на организма, следи промените в кръвта на пациента, за да провери дали медикаментът оказва нужния ефект и да промени дозировката. Заради него Елизабет отива за съвет при любимия си професор от “Станфорд” Чанинг Робъртсън.

“В този момент имах чувството, че гледам в очите на Стив Джобс или Бил Гейтс”, казва професорът, който дава на Елизабет благословия да създаде компания.

Така само на 19 години Холмс основава “Теранос” през 2003 г. и напуска “Станфорд”, където учи за инженер-химик. Идеята ѝ за устройството и капките кръв беше толкова завладяваща, че успява да събере повече от $ 900 млн., част от които от инвеститори милиардери. Медийният магнат Рупърт Мърдок загуби от схемата $ 125 млн., докато семейство ДеВос - включително министърът на образованието от ерата на Тръмп - Бетси ДеВос - инвестираха $ 100 млн., които никога не получиха обратно.

Други забележителни фигури, които загубиха големи суми, включват бившия държавен секретар Хенри Кисинджър, който инвестира $ 3 млн., бившия министър на отбраната Джим Матис, който се раздели с 85 млн. Излъгано беше и семейство Уолтън, което притежава веригата магазини Walmart. Те хвърлиха в проекта зашеметяващите 150 милиона долара.

В разгара на славата на “Теранос” Холмс имаше натрупано състояние от $ 4,5 млрд. и бе представяна като визионер по кориците на редица бизнес списания. През 2013 г. пресата нарече компанията ѝ “гигант в сферата на биотехнологиите, за който никой не е чувал”. Така неизвестното русокосо миньонче с визия на ангел веднага се сдоби със славата на най-младата милиардерка, изградила богатството си със собствени сили. Мнозина започнаха да я наричат женския Марк Зукърбърг. Даже офисът на фирмата ѝ в Пало Алто е принадлежал преди на “Фейсбук”. 

В стила си тя обича да подражава на Стив Джобс - облича се винаги по един и същи начин - с черно поло, черно сако, черен панталон и черни обувки с нисък ток. Кратката биография на Джобс, разпечатана от сайта на “Епъл”, бе закачена на стената в кабинета ѝ. Само че областта, в която Холмс опитваше да направи пробив, нямаше нищо общо със смартфоните, таблетите, приложенията и социалните мрежи. Нейната основна цел бе да преобрази пазара на кръвните анализи.

Разработеният от фирмата на Холмс уред за кръвен анализ се нарича “Едисън” и представлява черна кутия с големината на настолен принтер. Твърдеше се, че само с няколко капчици кръв уредът можел да извършва около 240 различни анализа на кръвта.

Медицинската революция обещаваше бързо и точно диагностициране на СПИН, хепатит, холестерол и ракова заболявания. 

В крайна сметка обаче се оказва, че “Едисън” определя с точност само едно - дали някой има херпес. През 2015 г. репортер на “Уолстрийт джърнъл” разкрива, че в действителност Елизабет тайно е използвала уреди за анализ на кръв на фирмата “Сименс”. По това време уредът ѝ вече се ползвал от редица аптеки в САЩ и постоянно давал грешни резултати.

По време на процеса множество директори на лаборатории свидетелстваха, че са казали на Холмс за недостатъците в технологията, но са били инструктирани да прикрият притесненията си. В същото време Елизабет уверявала инвеститорите, че технологията работи по план.

“Тя избра измамата пред провала на бизнеса. Тя избра да бъде нечестна с инвеститорите и пациентите. Този избор беше не само безчувствен, но и престъпен”, каза прокурорът Джеф Шенк в заключителните аргументи по делото.

Защитата на Холмс пък опита по време на процеса да прехвърли вината на Рамеш “Съни” Балуани, нейния бивш бизнес партньор и бивше гадже. Твърдеше се, че 19 години по-възрастният от нея мъж я е малтретирал емоционално и сексуално, като също ѝ е диктувал какво да прави с компанията.

Пред съда подсъдимата описа себе си като визионер и пионер в доминирания от мъже технологичен свят на Силициевата долина. Ако бъде изпратена в затвора, Холмс ще бъде най-известната жена, която излежава присъда, след Марта Стюарт през 2004 г. Все още не е определена дата за произнасяне на присъдата.

Делото на Холмс пък беше отлагано няколко пъти заради пандемията от COVID-19 и бременността ѝ. Тя роди момче през юли в Редууд Сити, Калифорния. Това е първото ѝ дете от хотелския наследник Били Евънс, който често я придружаваше на процеса заедно с майка ѝ.

Журналистите в съдебната зала съобщиха, че 37-годишната жена не е показала особени емоции при прочитането на присъдите и е прегърнала съпруга си Били Евънс и родителите си, преди да напусне съдебната зала.