До 20 заплати накуп при прекратяване на отношенията с МВР

Актуални новини
11:09 - 11 Юни 2020
3496
До 20 заплати накуп при прекратяване на отношенията с МВР

До 20 месечни заплати накуп ще получават служителите на МВР при прекратяване на трудовите си правоотношения. Това решиха днес депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за МВР. 

Съгласно закона конкретното обезщетение за всеки ще е в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години има. Те обаче не могат да са повече от 20.

С приетите разпоредби се предвижда въпросното обезщетение да се изплаща, независимо от основанието за прекратяване на службата. Обезщетения ще се изплащат и за неизползваните отпуски.

Депутатите решиха на служителите, които извършват дейности, свързани със специфичен характер на труда, за което се полага безплатна храна - да се осигурява левовата й равностойност. Пари вместо ободряващи напитки ще получават и полагащите труд през нощта за времето от 22.00 до 6.00 ч. 

Предвижда се курсантите, завършили редовно обучение в Академията на МВР, които преди деня на влизане в сила на този закон са назначени или преназначени на длъжност, ще служат в МВР за срок, не по-кратък от 10 години.