До 3-4 години BMW ще продава коли, които променят цвета си

Корпорацията активно развива иновации в областта на автомобилните покрития

Новини
10:46 - 05 Септември 2024
1188
До 3-4 години BMW ще продава коли, които променят цвета си

През 2019 година баварската компания представи X6 с покритие Vantablack VBx2, което абсорбира почти цялата светлина, което го направи най-тъмната кола в света.

През 2022-а BMWразкри iX Flow, който използва технологията E Ink, която ви позволява да променяте цвета на автомобила.

Първоначално E Ink можеше да превключва само между черно, бяло и скала на сивото. През 2023 година BMW представи концепцията i Vision Dee, която може да промени цвета на купето, като предлага 32 различни нюанса. Тази година BMW продължи развитието на технологиите в същата насока.

Сега иновацията бе приложена към модела i5 Flow NOSTOKANA, вдъхновен от Art Car, създаден от Esther Mahlangu през 1991 година. В интервю за списание Drive, инженерът на BMW Стела Кларк каза, че автомобили с E Ink могат да се появят по пътищата след 3-5 години.

Тя подчерта, че първоначално тази технология ще бъде скъпа и достъпна само на някои пазари. Кларк отбеляза също, че E Ink консумира минимално количество енергия, сравнимо с потреблението на енергия от електрическа крушка.

Предимствата на тази технология надхвърлят простия естетически ефект. Например в горещ ден собствениците ще могат да направят автомобилите си бели, за да намалят температурата в купето.

Промените в цвета също могат да помогнат на шофьорите да намерят колите си на паркинги или да направят превозните средства за спешна помощ по-видими. BMW планира да пусне тази технология в масово производство до края на десетилетието.