До 3 месеца избират прокурор, който да разследва главния

За одобрен ще се смята този, който получи минимум 15 гласа

Политика
11:15 - 29 Януари 2021
1171
До 3 месеца избират прокурор, който да разследва главния

Прокурорът, който ще разследва обвинител номер едно, трябва бъде избран до 3 месеца. Това става възможно, след като парламентът прие днес окончателно на второ четене промените в НПК и съдебния закон, с които се създава новата фигура на прокурор, разследващ главния.

Според промени в закона, предложенията за разследващ главния прокурор трябва да бъдат направени от минимум шестима членове на ВСС, като желаещите могат и сами да се номинират.

За избран ще се смята този, който получи минимум 15 гласа. В случай, че никой от кандидатите не стигне тази бройка, на втори тур отиват двамата, получили най-много гласове. Мандатът на този прокурор ще е 5 години.

"Трябва да се въведе една такава фигура, за да се изпълнят препоръките на нашите европейски партньори", заяви вносителят на промените Красимир Ципов от ГЕРБ.

"Тази фигура е ненужна и няма да бъде ефективна", критикува Крум Зарков от БСП. Думите му бяха по повод предложението, че разследващият главния може да възлага действия на следовател от Специализираната прокуратура, а също така ако разследващият главния прокурор е възпрепятстван, то шефът на Спецпрокуратурата може да възложи действия по разследването на друг прокурор. 

Според Християн Митев от "Обединени патриоти" нищо особено не се случва с този текст. 

Според гласуваните вече окончателно предложения, ВСС трябва избере прокурорът, разследващ главния, до 3 месеца. Самият съвет изрази категорично становище против създаването на нова фигура.