До 5 г. затвор за четирима провокатори от протеста?

Актуални новини
12:07 - 17 Юли 2020
1592
До 5 г. затвор за четирима провокатори от протеста?

Софийската районна прокуратура ще поиска днес съдът да наложи мярка "задържане под стража" на четирима души, обвинени за хулиганство по време на протестите в София. Това съобщи държавното обвинение в петък.

Л.В., Д.Г., И.К. и А.Б. са обвинени, че на 14 юли извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хвърляли стъклени бутилки и метални кенчета срещу сградата на бившия Партиен дом и срещу служители на МВР, които охранявали протеста. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост - по време на масов граждански протест, в обстановка с изключителна обществена чувствителност и изразено недоволство, твърди прокуратурата. Според нея четиримата обвиняеми са показали абсолютно незачитане на правните норми.

Ако делото срещу тях стигне до съд и те бъдат признати за виновни, могат да получат до 5 години затвор.

За разлика от светкавичните действия на прокуратурата срещу провокаторите по време на протеста, не се забелязва такава активност във връзка с кадрите на брутално полицейско насилие срещу протестиращи от първите дни на демонстрациите. Едва в четвъртък МВР съобщи, че полицаите, участвали в побоите, са отстранени временно от длъжност и тече дисциплинарна проверка.

Вътрешният министър Младен Маринов защитава теорията, че полицията употребява сила при нужда, а не бие.

Снимка: Агнес Методиева