До 5 милиона рубли глоба за гей пропаганда в Русия

Всяко положително изобразяване на ЛГБТ хора и начин на живот пред непълнолетни ще се наказва сурово

Топ
14:33 - 11 Декември 2022
2064
До 5 милиона рубли глоба за гей пропаганда в Русия

Руският президент Владимир Путин подписа разширен вариант на прословутия руски закон за гей пропагандата. От този момент нататък е незаконно да се разпространява „пропаганда“ за „нетрадиционни сексуални отношения“ във всички руски медии, което означава, че всяко положително публично изобразяване на съществуването на ЛГБТ+ общността вече е незаконно и се наказва с големи глоби. 

Разширяването на обхвата на закона беше официално обявено в понеделник, 5 декември. 

Законопроектът, известен като закон „за целите на защитата на децата от информация, „пропагандираща отричане на традиционните семейни ценности“, е представен за първи път през 2013 г.

Той обявява за незаконно всяко положително изобразяване на ЛГБТ+ хора и начин на живот пред непълнолетни.

Новата версия се отнася и за възрастните и предизвика международен протест.

Според Ройтерс разширената версия забранява всяко действие или разпространяване на информация – публично, онлайн, във филми, книги, кино или реклама – което се счита за опит за насърчаване на хомосексуалност. Според CNN физически лица могат да бъдат глобени с до 400 000 рубли (≈ 12 000 лв.) за „пропаганда на ЛГБТ+ начин на живот“.

За юридически лица максималната глоба е 5 милиона рубли (≈ 150 000 лв.).

Законът беше приет от Думата, руския парламент, с 397 гласа „за“ и 0 „против“ на 24 ноември. Последната стъпка беше подписването му от руския президент.