До 50 бона е глобата за отрязано дърво

Всяко премахване или кастрене на дърво трябва да бъде съгласувано и разрешено от районна администрация или от Столичната община

Новини
16:16 - 03 Юли 2023
6784
До 50 бона е глобата за отрязано дърво

През изминалата седмица бул. „Шипченски проход“ - до зала „Универсиада“, служители на рекламна агенция отрязаха короните на две млади дръвчета, за да се вижда по-добре техния билборд.

Случката е станала на 26 юни, понеделник, и беше сигнализирана от Калин Якимов, свидетел на своеволието.

„Благодаря на всеки от вас, който не отвръща глава, когато види беззаконие“, написа във фейсбук кметът на район „Слатина“, Георги Илиев.

А в четвъртък – 29 юни, на местата на унищожените фиданки вече имаше засадени нови.

„Най-често дръвчета биват наранявани или дори унищожавани в резултат на пътнотранспортни произшествия, но това беше вандалска проява, каквато рядко се констатира в Столичната община“, обясни пред БНР-Радио София Димитър Петров – старши експерт от „Зелена система“.

Той обясни, че според съответната наредба

санкцията при такива действия е от 1000 до 5000 лв. за частни лица и до 50 000 лв. за юридически,

ако те не подлежат на по-тежко наказание.

Всяко действие, свързано с премахване или кастрене на дърво, трябва да бъде съгласувано и разрешено от съответната районна администрация или от Столичната община в лицето на дирекция „Зелена система“.

След подаване на документи, дори и да има забавяне, най-добре е това да се извърши от професионалист, съобразно подходящия момент и начин на действие.