До 500 евро глоба за туристите във Венеция, ако не платят такса от 5 евро

Новини
10:43 - 01 Февруари 2024
1375
До 500 евро глоба за туристите във Венеция, ако не платят такса от 5 евро

Стотици хиляди гости на карнавала във Венеция се наслаждават на може би последната година на безплатен достъп до историческия град на лагуната, преди да влезе в сила широко обсъжданата такса от 5 евро, която ще се опита да ограничи броя на посетителите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Карнавалът, чиито корени водят началото си от Средновековието, е известен с характерните традиционни маски, носени от участниците, и с множеството културни събития в един от най-посещаваните италиански градове. Тазгодишното издание включва повече от 50 представления между 27 януари и 13 февруари.

Венеция, със своите живописни канали и ренесансови забележителности, от години се бори с последиците от масовия туризъм и въведе пробна схема, която ще влезе в сила от 25 април,

за да се опита да ограничи нарастващия брой еднодневни туристи.

"За първи път съм тук през януари и не можах да повярвам на огромната навалица, така че ако трябва да се плаща, мисля, че ще е справедливо", каза Лин Кер от Великобритания.

Симоне Вентурини, началник на отдел "Туризъм" в градския съвет, каза, че 29-те експериментални дни, избрани за схемата за плащане тази година, обикновено се очаква да бъдат с много голям брой туристи.

"Тази мярка ще има двоен ефект - първо комуникационен, защото ще даде на света идеята, че не е препоръчително да се планира посещение в тези дни. В същото време тя ще даде представа за по-добра организация на туристическите потоци", каза той.