До 8800 лева струва място за лодка на пристанище Варна

Най-висока такса ще плащат собствениците на плавателни съдове над 40 метра

Актуални новини
17:42 - 21 Юни 2019
4778
До 8800 лева струва място за лодка на пристанище Варна

Рибарско пристанище Варна въвежда годишни такси за използване на корабно място. Тарифата ще варира между 350 и 8800 лв. на година. Тя се определя в зависимост от дължината на плавателния съд.

Най-ниската цена ще плащат риболовни кораби и лодки с дължина до 8 метра, а най-високата - плавателни съдове над 40 метра.

Опазване на околната среда, устойчиво развитие на риболовната дейност, запазване на занаята рибарство и поминъка на рибарите в региона са сред основните цели на община Варна след въвеждане на таксите. Освен това се цели подобряване на безопасността и условията на труд и засилване на потенциала за развитие на туризма.

От промяната в наредбата ще спечелят всички - както ползвателите и посетителите, така и общинският бюджет, смятат от общинската администрация. Според създателите на регламента, освен за риболов, хората ще посещават пристанището и за разходка.

В петък правната комисия одобри и промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци. Собствениците на недвижими имоти вече ще могат да плащат местните си данъци от началото на годината, а не от 1 март, както беше досега.

Поправките предвиждат също недвижимости с данъчна оценка до 1680 лв. да не се облагат с данък. За новопостроените сгради ще се дължи налог от началото на месеца, следващ месеца, през който са завършени.