До края на деня властите решават за карантината в Буковлък

Кметът е поискал да изолират плевенското село

Новини
09:25 - 22 Април 2020
2415
До края на деня властите решават за карантината в Буковлък

В Плевен Областният кризисен  щаб за борба с Covid-19  предложи на Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването да се постави под карантина село Буковлък до изясняване на епидемичната обстановка. Причината е свързана с откритото огнище в една от най-големите шивашки фирми в града.

На извънредно заседание на оперативния щаб за борба с коронавируса кметът Росен Русанов е поискал село Буковлък да бъде поставено под карантина.

„Селото да бъде затворено, на тоя етап за две седмици, това е предложението. Понеже няма да може да се направи масово такова изследване на 1000-2000 човека“.

Продължава на всички контактни лица на работниците от завод „Мизия“. Продължиха и PCR тестовете. В завода започна цялостна дезинфекция. Д-р Атанас Гарев - директор на Регионалната здравна инспекция:

„В Буковлък първото нещо, което е, ще се видят семействата. Проблемът е, че много от хората които са там първо имат много близки контакти и едни с други. Голяма част от населението работи, то е съвсем близко тук, почти квартал на Плевен, работят в местни фирми, които са също многобройни и там нещата могат да ескалират“.

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че на местно ниво може да бъде взето такова решение, тъй като доказано заразените с коронавируса в село Буковлък са малко, за да бъде поставено то под карантина, както предложи Областният щаб.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров, който ръководи местния щаб за борба с разпространение на коронавируса, заяви пред БНР, че усилията на инспекторите на РЗИ-Плевен са насочени в село Буковлък, където до края на деня ще бъдат взети между 80 и 100 проби. Той беше категоричен, че резултатите от тези проби ще бъдат определящи за решението им дали да поставят населеното място под карантина.

"Късно вечерта ще са ясни резултатите", заяви той.