До пет дни излизат резултатите на натровените с храна деца

Столът на учебното заведение е временно затворен

Новини
21:00 - 15 Септември 2022
2206
До пет дни излизат резултатите на натровените с храна деца

До пет дни ще излязат резултатите от храната в пловдивското училище, където деца се натровиха. Днес още четири деца от спортното училище са приети в болница със симптоми на хранително отравяне, както Lupa.bg вече съобщи.

Снощи бяха изписани други две. Нощта в УМБАЛ „Свети Георги” са изкарали общо 15 ученици.

В сряда стана ясно, че 194 ученици са обядвали и вечеряли в стола на спортното училище във вторник. Вечерта 65 от тях получават симптоми на хранително натравяне. Те са ученици от 5 до 11 клас. „Децата са в средно увредено общо състояние.

Вчера приетите са с тенденция за бързо подобрение”, обясни доц. Олиана Бойкинова, началник на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Свети Георги”. „Взети са проби още вчера”, заяви д-р Милена Панайотова от здравната инспекция в Пловдив.

„Храните и суровините в стола не показаха отклонения от изискванията. Въпреки това взехме още проби”, заяви д-р Иван Шиков от Агенцията по храните. Според него е рано да се каже каква може да е причината за случая.

Столът на учебното заведение е временно затворен. По случая започна спешна проверка, която трябва да установи дали става въпрос за отравяне с храна или проблемът е друг. Резултатите от пробите на храната ще станат ясни до пет дни.