До понеделник очакваме отговор от "Газпром" за преговори

Имаме няколко предложения за изменения на договора за газ, коментира енергийният министър Росен Христов

Новини
08:50 - 26 Август 2022
2781
До понеделник очакваме отговор от "Газпром" за преговори

Активни разговори с "Газпром" още няма, но дадохме индикации, че искаме да продължим преговорите за доуточняване на някои спорни условия в съществуващия договор между нас. Изпратихме на "Газпром" информация, че сме готови да преговаряме с тях и ги помолихме да възобновят контакта с нас.

Очакваме днес или най-късно в понеделник да получим отговор. 

Това коментира енергийният министър Росен Христов пред Нова тв. 

Ние им съобщихме, че имаме няколко предложения за изменения на договора за газ.

Едното е да удължим периода за вземане на оставащите количества газ, тъй като до края на годината няма как да изчерпим всички количества, които имаме да вземаме по договора. Така че количествата да влязат и през 2023 година. Тук става дума само за стария договор. Ние не говорим за това да преподпишем договора за нов срок или да сключваме нов договор, обясни той.

Ако "Газпром" се съгласят, ние предлагаме до края на отоплителния сезон или до лятото на 2023 година да имаме възможност да вземем договореното количество газ по стария договор, посочи той.

По принцип в стария договор има такава опция за удължаване на периода с цел да се вземе обещаното количество газ, така че ние просто искаме да я активираме и да договорим срока, в който това трябва да стане. Ако трябва да се подпише анекс, ще се подпише анекс. Това юридически трябва да се види, посочи той.

Вчера имахме разговор с представители на Европейската комисия на тема дали има проблем България да си вземе оставащите количества газ от "Газпром" по съществуващия договор. Те проявиха разбиране, така че проблем с ЕК по този въпрос няма, каза още енергийният министър. 

Той посочи, че ако се вземе аргумента, че чрез покупката на руски газ, ние финансираме войната в Украйна, то тогава водещите европейски страни първи трябва да спрат да го купуват, тъй като са по-големи консуматори. 

Вземете за пример Германия. Има европейски санкции, но Германия не попада под тях. Газът се купува от фирми, не от държави. Просто се взима през прекупвачи и ние плащаме 30% повече в сравнение с това, ако го купуваме директно от "Газпром", обясни министърът. 

За да намалим риска при купуването на газ от Русия, ние се опитваме да избегнем авансовите плащания. Искаме да плащаме едва тогава, когато газа е пристигнал в България, посочи той.

Дали ще приемат това условие или не, няма как да знаем. Ние тепърва започваме разговори. Ако България не получи оптимални условия за себе си, няма да продължим работа с "Газпром". Това не е на всяка цена. Ние вече сме осигурили голяма част от газа, нужен за октомври. Ще осигурим и останалото. Ние имаме откъде да купуваме газ, въпросът е цената. Ние искаме по-ниски цени, посочи министърът.