До свидания, товарищ Макаров, Захариева те остави без "Стара планина"

Ексклузивно
18:10 - 17 Февруари 2021
6948
До свидания, товарищ Макаров, Захариева те остави без "Стара планина"

Анатолий Макаров е първият руски посланик след 1990 г., който си тръгва без най-високото българско държавно отличие орден "Стара планина" първа степен, показа проверка на Lupa.bg. Неписано правило е всеки посланик, който приключва мандата си в страната ни да бъде награждаван със "Стара планина" с лента. 

Вчера високопоставеният дипломат направи прощални срещи с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Интересно бе, че новината, придружена със снимки, бе разпространена единствено на официалната фейсбук страница на руското посолство в България, а "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 запазиха мълчание.

Орден „Стара планина“ се връчва от президента на България на политици, дипломати, общественици, музиканти, певци, спортисти, български и чужди граждани. 

На чуждите граждани - държавни глави и ръководители на правителства, министри, дипломати, политици, общественици и културни дейци наградата се дава за изключително големи заслуги за двустранните отношения с Република България и за развитието на международното сътрудничество, укрепването на сигурността и мира между народите, както и за защита на правата и свободата на човека.

Предложения за награждаване на чужди граждани с ордени и медали се правят от министъра на външните работи. Това означава, че явно вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева не е направила предложение до правителството и до президента за награждаването на Негово Превъзходителство Анатолий Макаров с орден "Стара планина".

Източници на Lupa.bg коментираха, че това е абсолютен прецедент. Прецедент обаче е, че по време на мандата на Анатолий Макаров България изгони най-много руски дипломати, като ги обяви за шпиони. Така за малко повече от година София обяви за персона нон грата шестима руски дипломати. Активността на прокуратурата по руска линия напоследък е безпрецедентна за последните 20 години. За сравнение - последният известен случай с напуснал руски дипломат преди настоящите е от 2001 г. по времето на правителството на Иван Костов и на ген. Атанас Атанасов, който тогава оглавяваше Националната служба за сигурност.

Предшественикът на Макаров Юрий Исаковна изпроводяк бе награден със "Стара планина" от президента Росен Плевнелиев, който е известен с крайните си антируски изказвания.

На 15 януари т.г. бе обявено, че руският президент Владимир Путин е назначил Елеонора Митрофанова за извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България. С друг указ Путин освободи Анатолий Макаров от посланик на Русия в България.

Преди дни говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира защо си тръгва сегашният посланик на Русия в София. В отговор на въпрос дали може да се смята, че Макаров се е провалил заради разкриването на дипломати-руски шпиони в България Захарова отговори, че ако у редица страни се е изострила шпиономания, това няма никакво отношение към руските посланици. 

"Има исторически начини за разрешаването на сложните ситуации, включително и експулсирането на дипломати. Няма да Ви разкрия голяма тайна ако Ви кажа, че и страните от т.н. “колективен Запад” гонят дипломати един на друг, но всичко това става в рамките на приличия, както и е било преди. Когато това става с голям замах, публично, с изтичането на информацията в медиите, със скандалите по вестници – това са политически акции. Затова към ефикасната и добросъвестна дейност на Посланика на Русия А.А.Макаров всичко това няма никакво отношение. Той искрено и с пълна отдаденост работеше за развитие на двустранните отношения", заяви Мария Захарова по време на пресконференцията си.