Добивът на въглища в България се удвои

Новини
16:05 - 01 Април 2022
2527
Добивът на въглища в България се удвои

През януари 2022 г. производството на твърди горива - антрацитни, черни, кафяви, лигнитни въглища и твърди горива от въглища се увеличава с 99,3%, спрямо същия месец на предходната година и достига 3613 хил. тона.

Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), според които през първия месец на годината количествата, доставени на вътрешния пазар се увеличават с 91,5% и възлизат на 3665 хил. т.

Това количество се равнява на общото количество доставки до различните потребители - вътрешно потребление на мините, за ТЕЦ за обществено ползване, за коксуващи заводи и брикетни фабрики, за индустрията, черната металургия и други.

Горива

Според данните на НСИ производството на безоловен бензин се увеличава за година със 73,8% до 146 хил. т., а на дизелово гориво - с 52,7% 258 хил. тона. Производството на природен газ остава без изменение.

Важно е да отбележим, че производството на нефтопродукти е възстановено до обичайните си нива след проведения през предходните месеци планов ремонт на производствени инсталации.

През януари 2022 г. спрямо същия месец на предходната година нарастват доставките доставките на едро на вътрешния пазар на крайни нефтени продукти, осъществени от фирми производители, вносители и износители. 

  • пропан-бутанови смеси - с 10,3%;
  • безоловен бензин - с 13,9%;
  • дизелово гориво - с 25,0%;
  • природен газ - с 1,6%;

Електроенергия

Произведената през януари електроенергия от ТЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ (ПАВЕЦ) и електроенергията, добита от вятърните генератори и слънчевите панели се увеличава на годишна база с 3,1% до 5168 ГВтч. През януари 2022 г. спрямо същия месец на предходната година - с 4,1% нарастват и доставките на електричество.