Добра новина! Цената на тока падна двойно!

Новини
12:20 - 15 Април 2020
4758
Добра новина! Цената на тока падна двойно!

Цените на петрола паднаха, след като коронавируса се развихри по света. Това беше една от добрите новини, но сега има и друга - срива се и цената на електрическата енергия. Това показват данните от Българската независима енергийна борса, но не само на нея, а и на други електрически борси в Европа.

Проучванията сочат, че цените на базовата енергия, постигнати на пазара „Ден напред“ през последната седмица се движат в порядъка между 43.29 лв./МВтч (в петък, 10 април) до 45.29 лв. (за днес, 15 април).

Топлото време също оказа и своето влияние - първите два дни на настоящата работна седмица цените на тока паднаха още - до изключително ниските 21.78 лв./МВтч в понеделник, 13 април, и на 37.89 лв./МВтч за вторник, 14 април.
Специалистите коментират, че заради частичното застудяване цените днес и утре леко ще се повишат отново, ще достигнат други диапазони - от първата десетдневка на април.

Статистиката показва, че още по-фрапиращи за постигнатите на БНЕБ цени за пиковите часове през последната седмица – от 23.05 лв./МВтч в понеделник, 13 април, до 45.84 лв. за днес, която е само с 0.55 лв. по-висока от постигната базова цена.

Такива ниски цени на БНЕБ не е имало от създаването й досега.

Причината за тези ниски цени, които са далеч не само от пиковете от над 2000 лв./МВтч, но дори и от средната за миналата година цена на електроенергията, е драстичният спад на потреблението вследствие, на многото неработещи предприятия и на по-топлото време, разбира се.

Любопитно е, че през последния пандемичен месец на някои борси в Европа бяха постигнати дори и отрицателни среднодневни цени на електроенергията на краткосрочните пазари. Причината е, че електроенергията е специфична стока, която изисква 100% балансиране на пазара - дори и на такива отрицателни цени.

БНЕБ ще провежда търгове си на всеки 30 минути, с което броят им се увеличава от 7 на 12 на ден. Целта е търговците да имат възможност за по-гъвкава реакция, като използват и най-малките колебания на пазара най-вече в сегмента „В рамките на деня“.

В подкрепа на търговците на електроенергия БНЕБ освобождава и гаранциите от 75 хил. лева, които досега бяха блокирани, да бъдат използвани за търговията.

С цел избягване на каквито и да било спекулации БНЕБ ще въведе и правилото всички борсови играчи да участват във всички търгове – дългосрочни, „Ден напред“ и „В рамките на деня“, с един договор. Досега всеки търговец сключваше отделен договор с БНЕБ за участието си на всеки от тези сегменти.