Добрата новина: Осем доброволки осигуриха маски за 25 болници

Дамите с инициатива във фейсбук събраха още предпазни облекла, дезифенктанти, калцуни и назални катетри

Общество
10:13 - 19 Март 2020
3414
Добрата новина: Осем доброволки осигуриха маски за 25 болници

Осем дами се организираха във фейсбук групата ЗаДоброто срещу #bgcovod-19. Миналата седмица откриха дарителска сметка, за да осигуряват и снабдяват болници и социални домове с предпазни средства.

Само за последните два дни са успели да намерят от онлайн магазините и от шивашки фирми да доставят чрез куриерските фирми хиляди защитни маски в над 25 болници в страната. В списъка на чакащите са още 30.

Освен маски жените са намерили предпазни облекла, дезифенктанти, калцуни, назални катетри и също ги разпращат. На практика от миналата седмица работят денонощно по издирване на нужните консумативи, разпределянето им и изпращането им чрез куриерите.

Създатели на групата са ЗаДоброто и фондация "Бикоуз". Проектът за ЗаДоброто съществува от миналата година, благодарение на Кремена Кунева. С дарения и доброволчески труд тогава направиха ремонт на две отделения в софийската Педиатрия. Започнаха и ремонт в инфекциозната клиника на една пловдивска болница, но заради епидемията ремонтът е спрян. Повечето от осемте доброволки, които са отдадени денонощно на каузата да помагат на болниците, имат и малки деца.

В кампанията са включени дори големи болници, за които се предполагаше, че не би трябвало да имат проблем с предпазните средства, но се оказа заблуда - "Св.Марина" във Варна, "Пирогов", УМБАЛ - Бургас. До момента 56 болници са потърсили съдействие от кампанията.

Започват и създаването на дигитална платформа с възможност за мобилно приложение. Чрез тях болниците ще могат в реално време да изпращат конкретна информация от какво имат нужда и да актуализират заявките си, ако националният щаб вече ги е снабдил с нужното.