ДОБРАТА ВЕСТ: Германия на крачка от лекарство

Здраве
12:39 - 07 Май 2020
6531
ДОБРАТА ВЕСТ: Германия на крачка от лекарство

Най-сетне добра новина около разработването на лекарство срещу Covid-19: при изследването на коронавируса, немски учени са успели да докажат наличието на антитела, които не позволяват на вируса да навлезе в клетките.

„Това е очевидно пробив, който показва, че сме на прав път в разработването на лекарство за Covid-19”, казва Лука Чинчин-Сейн от Центъра за инфекциозни заболявания „Хелмхолц” в Брауншвайг, цитиран от ОЕ24.

Чинчин-Сейн и екипът анализират 6000 различни видове антитела. Учените откриват над 750, които могат да се скачат с коронавируса – предпоставка за успешната борба с патогена. Сега антителата се тестват за ефективността им върху клетъчни култури, предаде nationalgeographic.bg.

Целта на учените не е да разработят ваксина, а лекарство, за да лекуват тежко болните пациенти: „Активният принцип с който работим е т.нар. пасивна имунизация“, казва Щефан Дюбел от Техническия университет в Брауншвайг. „Ефектът е незабавен: антителата отнемат потенциала на вируса.“

Търсенето на най-добрия кандидат за антитела  ще продължи до средата на юни, казва Томас Ширман от биотехническата компания „Юмаб“, която участва в проекта. Тогава фаворитите трябва да бъдат тествани и готови за клинична практика. „Визията ни е първите пациенти с коронавирус да бъдат лекувани през есента“, казва той.