Добре ли е? €12 млн. обезщетение за жертви на нацистки престъпления

Свят
16:59 - 03 Септември 2023
2637
Добре ли е? €12 млн. обезщетение за жертви на нацистки престъпления

12 млн. евро обезщетение получават семействата на италианци, станали жертва на нацистки престъпления преди 80 години, съобщиха западни издания. Парите са компенсация за травмата, преживяна от роднините, след смъртта на шестима души.

През октомври 1943 г., след като нацистите започват брутална окупация на своя бивш съюзник, германските войски обесили шестима италиански цивилни на хълм в Южна Италия като колективно наказание за убийството на войник, който търсел храна.

80 години по-късно някои от роднините на мъжете, убити във Форнели, най-накрая ще получат компенсация от общо 12 милиона евро.

„Ние все още отбелязваме събитието всяка година. То не е забравено“, каза Мауро Петрарка, правнук на Доменико Ланчелота - един от убитите 52-годишен римокатолик, баща на пет дъщери и един син.

Всички членове на семейството от времето на убийствата вече са починали, с изключение на един. Според италианското законодателство обаче обезщетенията, дължими към тях, все още могат да бъдат изплатени на техните наследници. Това означава, че Петрарка трябва да получи около 130 000 евро съгласно условията на съдебно решение от 2020 г.

По ирония на съдбата сумата ще бъде изплатена от Италия, а не от Германия, тъй като страната загуби битка в Международния съд за това дали Берлин все още може да носи отговорност за щети, свързани с престъпления и зверства от Втората световна война.

През 1962 г. Германия подписа сделка с Италия, с която плати на Рим 40 милиона германски марки, на стойност малко над 1 милиард евро в днешни пари, които двете нации се съгласиха да покриват щетите, нанесени от нацистките сили на италианската държава и нейните граждани.

Въпреки това еврейските организации в Италия смятат, че Берлин трябва да плати, за да признае тяхната историческа отговорност. Италианците се притесняват, че са подадени повече от 1200 искове по подобни случаи и те ще натежат сериозно върху държавния бюджет.