Добрев: ПП купуваха скъп руски газ но за 110 евро, вместо за 86 (НА ЖИВО)

"Промяната" разпределяха разликата в цената по офшорки, обясни бившият енергиен министър

Новини
12:19 - 24 Август 2022
2344
Добрев: ПП купуваха скъп руски газ но за 110 евро, вместо за 86 (НА ЖИВО)

Бившият енергиен министър Делян Добрев разясни с графика и числа на брифинг как ПП по време на мандата си са купували руски газ, но по-скъп. Вместо да купуват газ за 86 евро, те са купували за 110 евро.

България имаше договор с Газпром и трябваше да купува по 86 евро, само че купува от една компания "Вие Румъния". Тази компания "Винтерсхау Румъния" е собственост на "Газпром Швейцария". Тоест "Газпром" е 100% собственик на "Газпром Швейцария". България купува газ от тази компания до последния ден на правителството на Петков. Купува газ на 110 евро. Имате дадени две фактури - едната за 108 другата за 111, обясни бившият енергиен министър.

"И какво се получава. Тия 110 евро отиват в румънския "Газпром", от там в Швейцарския Газпром", а от там, според нас, част от тях отиват в едни офшорки на Промяната. Колко отива там, не знаем. 

Какво се случва накрая, "Газпром получава 110 евро минус комисионите. Кой печели от тази схема?", зададе риторичен въпрос Добрев.  

Тази разлика между 110 и 86, през Румъния към Швейцария, после се прехвърлят по офшорки на "Промяната". Накрая "Газпром" получава от Газпром Швейцария 110 минус комисионната за офшорките, изчисли Добрев.

Кой печели от тия сделки? ПП и "Газпром". Губещо е българското общество - то губи от 28-те процента разлика, 

Като ги питат в студията дали е руски газа, ненапразно те почват да се гърчат, отсече Добрев. 

Добрев обясни, че има връзка между служебния кабинет и ДБ. ДБ е купувала газ от Газпром – купувала е от 1 юли до 31 юли, има фактури. Не може да е от глупост, наивност и незнание, бе категоричен ексминистърът.