Добри новини за Перник! Пещерната вода тръгна към града

Актуални новини
22:00 - 13 Януари 2020
6523
Добри новини за Перник! Пещерната вода тръгна към града

Водата от пещера Попов извор над Перник вече постъпва в язовир “Студена”, спелеолога Атанас Русев, цитиран от “24 часа”. В първите дни на януари той и група от 16 доброволци влязоха в пещерата, за да измерят дебита на водата, която изпълва всички кухини на подземното образувание.

Тогава се оказа, че минималното количество, което веднага може да се освободи и по специален канал да постъпва в пресъхналия язовир, е около 30 литра в секунда.

“Водата е около 5000 кубически метра и за около 2 часа премина през прокопания канал и постъпи в язовира. Нивото в извора спадна около 2 метра, което означава, че вътре има натрупана още поне толкова вода. Няма да има загуби на вода в речното корито, по което тече реката, излизаща от Попов извор”, каза Русев.

Със затоплянето на времето в язовира ще постъпват още водни количества. Фактът, че от Попов извор и сега тече вода, се дължи на ниската му надморска височина, смята спелеологът.

Водата от Попов извор постъпва в язовира по специално прокопания канал. Оттокът от язовира в момента, след въвеждането на водния режим, е около 30 литра в секунда.