ДОБРО УТРО: Десницата се събуди, иска разследване и затвор заради "Балкански поток"

Доклад на ДАНС от 2017 извади на показ зависимостите на Борисов и Радев от Кремъл

Икономика
11:40 - 26 Септември 2022
7239
ДОБРО УТРО: Десницата се събуди, иска разследване и затвор заради "Балкански поток"

Доклади на ДАНС още от 2017 г., разкриващи зависимостите на българските властимащи по онова време спрямо Кремъл и наливането на 3 милиарда лева за газовата тръба по "Балкански поток" за захранването на Сърбия и Унгария от Москва със синьо гориво с цел да се заобиколи Украйна, събуди десницата в последната седмица от предизборната кампания. 

Журналистическото разследване на "Бърд" ("Бивол" - б.р.) извади на показ данни от доклада на секретното звено, според които проектът за тръбата отделя България от намеренията й за диверсификация и още повече - поставя страната в още по-тежки зависимости от Кремъл. 

"Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и председателите на Народното събрание са се запознали през 2017 г. със справки на ДАНС за проекта „Балкански поток“. В тях се твърди, че целта на Русия с този проект е до 2020 г. да изолира Украйна от газовите доставки и по тази тръба няма да дойде газ за България.

Впоследствие премиерът Бойко Борисов направи всичко възможно проектът да се случи до края на 2020 г., включително чрез драстични нарушения на законодателството и изпращане на армията да строи проблемните участъци.

В справките на на Държавна Агенция „Национална Сигурност“ Седмична информация рег. N° KA-6-1507/10.10.2017 г. и Седмична информация рег. N° KA-6-1931/11.12.2017 г., които се предоставят на върховните управляващи – президент, премиер и председател на НС, все още не става дума за „Балкански поток“, а за „проект за пренос на газ по съоръжение от Турски поток“.

Цената на проекта и трасето напълно отговарят на реализирания от Борисов газопровод, представен от пропагандната му машина като „диверсификация“ на газовите доставки и прекръстен на „Балкански поток“.

Истинската цел, както се вижда от справката на службите е изцяло в полза на Русия, чрез „eвентуално преустановяване на преноса през Украйна“, ако проектът бъде довършен в срок.

Втората справка от декември 2017 г. доказва, че още тогава и Борисов и Радев са знаели, че по тази тръба България няма да получи никакъв газ. В нея се казва, че руската "Газпром" едностранно е променила параметрите за пренос на газ през българска територия и целият обем ще се транзитира през България в посока Сърбия, Гърция и Македония, като „количества за вътрешния пазар не са предвидени“.

Нито държавният глава, нито премиерът, нито председателят на Народното събрание тогава Цвета Караянчева не са реагирали на този диктат. Напротив, всички усилия на кабинета Борисов бяха хвърлени, за да се построи тръбата в изискуемият от Кремъл срок – декември 2020 г.

Въпреки че е запознат с констатацията на ДАНС, че газ за България няма да има, Борисов говори публично съвсем друго. На 1 юни 2020 твърди, че тръбата ще докарва газ „от различни източници – от САЩ, Русия, Азербайджан, Катар, Саудитска Арабия", пишат колегите от "Бърд". 

От вчера и лидерите на ДБ, и тези на "Продължаваме промяната" не спират коментарите си и в ефира, и в социалните мрежи с едно искане - разследване и арести заради политиката, водена по отношение на "Балкански поток":

"Още в първите дни на новия парламент ще предложа да се състави парламентарна анкетна комисия, която да изясни какви са нанесените вреди на българската национална сигурност от действията на премиера Бойко Борисов, с които е поставил българската държава в енергийна зависимост от Русия и обслужил плановете на Путин за война срещу Украйна и цивилизования свят.

Днес Парламентът е единствения орган в държавата, който би могъл прозрачно да изясни истината за това престъпление против републиката, тъй като очевидно прокуратурата на Гешев прикрива престъпната дейност на Борисов", написа председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов. 

Заместникът на Христо Иванов (Да, България - б.р.) Ивайло Мирчев пък коментира, че единствената цел на тази тръба е била да се изгради, за да може Украйна да бъде заобиколена и Владимир Путин спокойно да започне пълномащабна война срещу страната. 

"Заключенията в доклада на ДАНС са логични и 5 г. по-късно виждаме, че от контраразузнаването са били абсолютно прави. Фрапиращото е друго -

защо ББ и Радев, знаейки за този доклад не правят нищо, а обслужват интереса на Путин и в крайна сметка газовият байпас на Украйна е построен и то за сметка на българските данъкоплатци, щедро финансирали искането на Русия с 3 млрд. лв.?

Тези дни отново във важна тема се превърна незаконният арест на Борисов. Е, можеше да се извърши и по-адекватен арест на ББ, ако вместо да се действа емоционално, съвместно с ДАНС и на база действията му с Турски поток бяха събрани достатъчно доказателства за ролята му не просто в ощетяването на страната с 3 млрд., но и в подпомагане подготовката на Путин за нахлуване в Украйна.

Днес актьорът на републиката е в нова роля - той е евроатлантик №1 и бори "лошите руснаци", които докато бе на власт щедро обслужваше. Като премиер ББ имаше две основни цели - да лети с хеликоптер над Турски поток и да дава нареждания на Pi Ar Sevi - "Снимай, снимай да покажа после на Путин колко бързо работим", а след това да гони руския президент по коридорите в Истанбул, за да му покаже снимки от почти готовата тръба.

Днес Борисов е НАТО-то на републиката. За него това е като любимата му игра белот - вдигаш хазартно на "всичко коз", дават ти контра, "вътре" си, но накрая се държиш все едно си победил. Време е да разберем, че Борисов лъже не само на карти, лъже и като политик, лъже народа си. От това губи България, губим всички", добавя Мирчев.