Добромир Банев за Lupa.bg: Те също могат

Коментар
12:45 - 03 Декември 2019
11106
Добромир Банев за Lupa.bg: Те също могат

На днешния 3 декември отбелязваме Международния ден на хората с увреждания. Това са хората с онова високо достойнство, което често ни кара да се чувстваме твърде малки в преследването на цели със съмнително обещание за щастие.

Те знаят да обичат, упражняват добротата си ежедневно и са истински благодарни за живота такъв, какъвто е. Видях го в очите на момиченце, седнало в инвалидната си количка, докато искрено попиваше всяка секунда време от концерт в Зала 1 на НДК. То не можеше да се изправи на крака, но всеки бис бе тържество за чистата му душа. Това момиченце е олицетворение на възторга от самия живот, на какъвто ние, „нормалните“, рядко можем да се насладим.

Осъзнавайки че се нуждаят от особено внимание, ние трябва да уважаваме техните избори. Разбирането към хората с увреждания е естественото проявление на човешкото в нас. Защото милостта ни прави хора.

Всеки има право да контролира живота си. Просто е важно да помним, че понякога това е невъзможно без помощта на здравия. Подкрепата захранва надеждата, а надеждите са по-достъпния вариант на мечтите.

Те също мечтаят.

Снимка: Валентин Иванов-sValio