Доброволци от цялата страна помагат на Царево

У нас
16:00 - 06 Септември 2023
3307
Доброволци от цялата страна помагат на Царево

Доброволци от цялата страна пристигат от сутринта в Царево, за да помогнат кой с каквото може на греада и съседните селища, удавени от вчерашния потоп.

Има хора дошли от 400 километра, посрещаме ги и ги разпределяме в най-засегнатите места - Арапя, Кости и Бродилово, каза местен жител.

“Беше наистина много страшно, особено когато завиха сирените и ни предупредиха да се евакуираме по по-високи места. По това време бях на работа и като излязох навън водата по улиците беше близо метър", разказ местна жителка.

Тя успяла да се прибере в дома си, но в продължение на 3 часа нямала комуникация с близките си. Към момента кризисния щаб заседава в сградата на ижщината в Царево, а доброволци от БЧК разпределят минерална вода за хората в най-голяма нужда.

На мястото, където се откъсна моста към кв. "Басилико" и морето погълна районната съдийка на Царево Мария Москова и дъщеря й, всеки момент ще започне повторен оглед.

Приди броени часове тялото на съдийката бе извадено от морето и към момента загиналите от потопа са трима души. Продължава издирването на 30-годишната дъщеря на съдийката.

Полицейски екипи на ОДМВР – Бургас със съдействието на служители от „Гранична полиция“ и Държавно горско стопанство - Царево регулират движението по алтернативния маршрут за пътуващите от Ахтопол в посока север, които след компрометирането на моста на къмпинг „Нестинарка“ около 13.00 часа днес, преминават през маршрут: Ахтопол – с. Варвара – с. Бродилово – местността „Калинче“ / до заслона вдясно/ - още 0.500 м и се стига до стабилизиран път в посока с. Изгрев и оттам до Царево.

Маршрутът приоритетно ще се ползва от пътуващите от Ахтопол към Царево и Бургас, а впоследствие ще могат да се включат и пътуващите към Ахтопол. Около 14.30 часа бе възстановена проходимостта на моста на Синеморец, така че намиращите се в Резово и Синеморец могат да предприемат изтегляне в северна посока към Царево и Бургас. Органите на реда продължават да осъществяват и линеен контрол за недопускане на свлачищни процеси на скална или земна маса в рисковите зони. Контролната дейност спрямо повредената или унищожената собственост на граждани, с цел недопускане на мародерски действия, също се осъществява от полицейските служители.

Компрометираният мост на къмпинг „Нестинарка“ се охранява от служители на зонално жандармерийско управление – Бургас. Техни екипи продължават да са в района на Община Царево и да оказват помощ и съдействие на нуждаещи се.

Екипи на РД “Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас са на терен в с. Фазаново и с. Кости, подпомагани в дейността си от доброволни формирования от Пловдив и София по закона за защита от бедствия. Отводнителните действия в Царево, с. Лозенец и къмпинг „Оазис“ продължават. Eкип e на язовир в Лозенец с цел недопускане преливането му.

Гранично-полицейски кораб е в акваторията на Царевския залив за подпомагане на действията по търсене и спасяване на последното издирвано лице. Пеши патрули извършват същата дейност по бреговата ивица.

В същото време започна и евакуирането на чужденците от хотелите на „Нестинарка”.