Доброволци от София пристигат на помощ в Стара Загора за пожара

Периметърът на огъня е близо 13 км

Новини
11:32 - 17 Юли 2024
562
Доброволци от София пристигат на помощ в Стара Загора за пожара

„Все още рискът от нов пожар остава, тази сутрин започва и отново работата с доброволците, след направен инструктаж. Очакваме хора и от София, които пристигат на помощ", съобщи рано тази сутрин секретарят на община Стара Загора Николай Диков, който заедно със старши комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението", вече трети ден ръководи дейностите по гасенето разразилия се пожар край Стара Загора, информираха от общината.

И през тази нощ екипи на пожарната и горското стопанство бяха на терен. Имало е няколко самозапалвания на места, които бързо са овладени.

"Благодаря на всички, които се включиха през вчерашния ден, както на доброволците, които ни дадоха възможност да работим непрестанно, така и на добрите хора, които изпращаха вода, храна, кафе и всякакви провизии", допълни Николай Диков.

От думите му стана ясно още, че днес екипите ще работят отново в ограничения периметър на пожара – това е в резултат на добрата работа на всички борещи се през двата дни, които не са допуснали огнената стихия да излезе извън него.

Старши комисар Стоян Колев уточни, че по приблизителни данни периметърът е близо 13 км, а в днешния ден ще дежурят около 12 екипа на място от пожарна, общината, Държавното горско стопанство и двете верижни машини на Мини "Марица-Изток" и на ТЕЦ "Марица-Изток" 2.

От Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" също са на терен. Д-р Руско Петров, ветеринарен лекар и оперативен управител на Спасителния център, обяви, че при тях са приети основно костенурки, зайци и таралежи, засегнати от огъня. „Някои от животните са в добро здравословно състояние, но други, за жалост, загинаха. На този етап, заедно със студенти от Тракийския университет, полагаме много добри грижи, надявам се тези, които успяхме да намерим в огнените стихии, да бъдат спасени", каза той.

От общината припомнят, че заради разразилия се пожар в района на местността "7-ми километър" и усложнената обстановка, и за днес, 17 юли, е въведена временна промяна на движението на автобусите по междуселищните линии в посока курорта Старозагорски минерални бани.