Доброволци в COVID-отделенията: И рисково, и незаконно

Новини
19:20 - 30 Октомври 2020
3620
Доброволци в COVID-отделенията: И рисково, и незаконно

Не можем да смятаме, че в условията на криза, панацея ще е доброто сърце на хората. Доброволците не трябва и не могат да влизат в отделенията за коронавирус и да извършват медикодиагностична дейност или лечение.

"Това би било рисково за живота и здравето както на пациентите, така и на доброволците", предупреди адвокат Мария Петрова, специализирала в медицинско право. Тя попита ясно ли е кой ще носи и отговорност при лекарска грешка в една ситуация студенти да участват в лечението или пък тези доброволци ще бъдат ли застраховани, както останалия персонал в болниците, за които има задължително застраховка.

Доброволчеството е нещо изключително полезно, но на нас не ни трябват доброволци, които да лекуват и да имат досег с пациентите - дори и студенти по медицина и стажант-лекари нямат право да извършат каквито и да е лечебни и диагностични мероприятия, посочи Петрова в студиото на БиТиВи. Доброволческият труд трябва да се насочи към "подпомагащи процеси в лечебните заведения.

Пандемията е показала ясно един сериозен проблем на системата на болничната помощ, който е трупан с години. Преди 5-6 години с изменение на Закона за лечебните заведения е станало изключително лесно да се открие болница и това не е било обвързано с трайно назначен персонал. Така се е оказало, че в страната има близо 400 болници, със страшно много легла, но няма лекари, медицински сестри, санитари и изобщо персонал, тъй като в много болници работят само с лекари на граждански договор, пише news.bg.