Доброволците за Украйна са "Човек на годината"

2022 година мина под едно ужасяващо събитие, което разтърси света - войната на Путин

Общество
20:11 - 08 Декември 2022
1578
Доброволците за Украйна са "Човек на годината"

Доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ. са "Човек на годината" в наградите на Българския Хелзинкски комитет (БХК), които отличават хора и организации, допринесли за защитата на човешките права.

"2022 година мина под едно ужасяващо събитие, което разтърси света - войната на Русия в Украйна. Тази непровокирана и мръсна агресия погубиха много животи, имущество. Агресията на Русия, наред с убийствата и разрушенията предизвика невиждана бежанска вълна. България стана дом за много украинци. За наша чест, украинците бяха посрещнати с разбиране и съчувствие и подкрепа", заяви председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев при обявяването на награда.

"Те положиха усилия, бяха активни, всеотдайни и устойчиви. Съхраниха образа ни на цивилизовани хора. Нека им благодарим", заяви още Кънев.

Сред номинираните имаше отделни доброволци като Олена Коцева от "Мати Украйна", Анна Багряна, украински поет, писател, драматург и преводачи и други активисти, които се качиха на сцената.

"Това беше година на болката, на ужаса, на страха. Но и на голяма любов и съпричастност, която ни обедини и ни обединява и до днес. За мен човек на годината е българинът, дарителят. Заради които ние можем да правим това, което правим вече 10-и месец, заяви Олена Коцева. "Аз видях за пръв път невероятна доброта, не бях виждала толкова на едно място, откакто живея в България", каза още Коцева.