Доц. Ангел Кунчев: Няма да разхлабим рязко мерките на 21 декември

Новини
09:00 - 27 Ноември 2020
5703
Доц. Ангел Кунчев: Няма да разхлабим рязко мерките на 21 декември

„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Това е нежелана позиция, а страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Именно това е причината мерките вече да се различават от взетите през лятото“.

Това заяви в ефира на „Здравей, България“ доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че единствената цел на здравните власти е да прекратят тренда за увеличаващи се болни.

„В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни специалистът.

Той добави, че на 21-ви декември ще започне разхлабване на мерките, но те категорично няма да отпаднат.

"Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%. Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех", каза доц. Кунчев.

„Дискусията за праговете я слушат от много време. Такъв начин на планиране е неправилен и невъзможен. Никоя страна не работи така. Всички следващи мерки трябва да бъдат продиктувани само от получените резултати. Те ще бъдат постепенно разхлабвани. Ако постигнем успех, ние смятаме да възстановим работата на детските градини, яслите и учениците до 4-ти клас.“