Доц. Ангел Кунчев се похвали: Вече сме на девето място по смъртност

Най-ниска е заболеваемостта в Разград, Търговище, Кърджали, обяви държавният здравен инспектор

У нас
10:32 - 14 Януари 2021
2263
Доц. Ангел Кунчев се похвали: Вече сме на девето място по смъртност

През ноември бяхме сред първите места по смъртност, сега сме на 27-мо място. Смъртността е 13,7% на 100 хил. от населението, което значи, че сме на девето място в ЕС. Ако видите картата на Европа в момента има 2 зони в светли цветове - Скандинавието и Балканите, най-вече заради България и Гърция”, каза доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че най-ниската заболеваемост към днешна дата се наблюдава в Разград, Търговище, Кърджали, а най-висока - във Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. Тенденцията, на база 14-дневна заболеваемост, е оптимистична, важното е тя да се запази, добави той.

"Чудесни новини, но трябва да наблюдаваме и негативните тенденции. Те са най-вече във Великобритания и Чехия. Вероятно е заради т.нар. нов щам. По никакъв начин не тряба да се отслабва бдителността - да се носят маски, да се спазва дистанция, да се спазва дезинфекция, да се спазват масовите събирания", каза шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски. 

"Само заедно ще излезем победители в тази битка. Колкото по-близо стоим един до друг и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане един лош спомен. Всичко, което се случва в страната се дължи на въведените мерки. Дължим добрите резултати на гражданите, които се вслушваха в съветите", каза още министър Ангелов.

"Различни политици се опитват да прокарат мисъл, че няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Българската държава е осигурила достатъчно ваксини за всички, които искат да се ваксинират. Въпросът с ваксините не трябва да се политизира", каза още той.