Доц . Ангел Кунчев : Водата по нашето Черноморие е чиста

Неимунизирани деца са заболелите във Варна от морбили, разкри държавният здравен инспектор

Актуални новини
08:28 - 01 Юли 2024
1084
Доц. Ангел Кунчев: Водата по нашето Черноморие е чиста

Съвсем нормално за сезона е разпространението на летните вируси - без пикове и тревожно състояние на заболелите. Няма нещо страшно, ако изключим заболяваемостта от коклюш, но и тя е по-слаба. Всичко е нормално за сезона.

Това каза за "Тази сутрин" по bTV доц. Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор. Той препоръча хората да се пазят от кърлежи - след разходки на открито всеки да оглежда тялото си. Тези кръвосмучести отделят обезболяващо вещество, за да не се усети забиването им, затова е необходим преглед на тялото.

Летните вируси преминават с температура и кашлица, те са бързопреходни - чувствително повишаване няма. Има с 50% повишаване на марсилска треска и 100 на лаймска болест, но те са в твърде малки граници. Много по-опасно е разпространението на морбили, което крие рискове - 8 случая във Варна и региона не са толкова малко. То се предизвиква от неимунизирани деца, пристигнали от чужбина.

Няма отклонения в качеството на морската водата по нашето Черноморие. Мерим два пъти месечно по бреговете в областите Добрич, Варна и Бургас. Взимат се проби и се изследват за ешерихия коли, салмонела и др. показатели. Водата е чиста, плажовете печелят сини флагове. Темата за замърсяване на водата по Черноморието ни е затворена, морето е чисто, каза доц. Ангел Кунчев.