Доц. Ангел Кунчев : Западнонилската треска не може да направи големи бели

Причината: не се разпространява от човек на човек

Здраве
09:12 - 02 Септември 2024
810
Доц. Ангел Кунчев: Западнонилската треска не може да направи големи бели

Западнонилската треска не се предава от човек на човек, което ограничава възможностите на заболяването да направи големи бели – епидемични взривове.

Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

В България бяха регистрирани два смъртни случая от западнонилска треска това лято. Жертвите са мъже на 73 г. и 74 г.

„От 100 заразени едва 10-15 ще развият някаква клиника – грипоподобна, на която няма да обърнат някакво особено внимание. Едва един-двама на 100 души могат да развият по-тежките симптоми – менингит, енцефалит, които да застрашават живота“, обясни доц. Кунчев.

Той допълни, че това е причината заболяването да бъде установено сравнително късно в световен мащаб. Вирусът е доказан и му е дадено името едва през 1999 г., когато е регистриран в Америка. Причината тогава е била масово измиране на птици, което е накарало учените да потърсят причината.

По думите на главния държавен здравен инспектор е малко вероятно у нас да се увеличат случаите на това заболяване, защото сезонът на комарите, които го пренасят, е към своя край.

Начинът да се предпазим е като се пазим от комарите, обобщи доц. Ангел Кунчев.

„Диагностиката е трудна, защото наподобява много други заболявания“, коментира още епидемиологът.

Броят на нерегистрираните случаи на западнонилска треска в световен мащаб е много голям, тъй като инфекцията протича безсимптомно при около 80% от хората.

Почти 20% от случаите имат само леки симптоми като температура или кожен обрив, които лесно могат да останат незабелязани.

По-тежките и фатални случаи на западнонилския вирус обикновено са при по-възрастни хора с хронични заболявания.