Доц. Бостанджиев пред Lupa.bg : Афродизиакът е в нашия мозък, а не в химията

Бъдете творци в любовните отношения, не следвайте клишета, съветва сексологът

Здраве
18:44 - 29 Юни 2022
10096
Доц. Бостанджиев пред Lupa.bg: Афродизиакът е в нашия мозък, а не в химията

Доц. Румен Бостанджиев е специалист психиатър, сексолог и психотерапевт с над 35 години опит. Практикува в областта на сексологията и двойковата психотерапия. Извършва консултации и психотерапевтични сесии с лица и двойки, в които съчетава възможностите на сексуалната медицина с психотерапевтичния подход.

 - Г-н Бостанджиев, в началото на лятото сме, вярно ли е, че в този сезон страстите са по-горещи, а либидото се увеличава и на какво се дължи това?

- Вярно е, че в този сезон слънцето е най-щедро и това ни зарежда с енергия, активност и свобода. През лятото пътуваме повече, срещаме се с нови хора и това няма как да не засилва социалния ни интерес и желанието да общуваме. Колкото до т.н. „либидо“, аз лично не използвам подобен термин от ветеринарната медицина, тъй като еротичната мотивация при човека е нещо много по-сложно.

Противно на някои медикалистични възгледи, които обясняват всичко с хормоните, човешките страсти се разгарят от трепетите на душата и магнетизма на сърцата, а за тях сезони няма.

- Увеличава ли се безразборният секс и съответно полово-предаваните болести в горещите дни?

- Ако не искаме да сме част от евентуалното увеличаване на полово предаваните болести, просто е необходимо да спазваме елементарни предпазни мерки. И те в никакъв случай не изискват да бъдем аскети и да се борим с демона на „безразборния секс“. Достатъчно е да използваме презервативи, които дават поне още три бонуса, освен избягването на инфекции, предавани по полов път.

При умела употреба презервативът може да направи ерекцията по-стабилна, както и да позволи по-продължителен контакт. В допълнение имаме и достатъчно надеждна гаранция против нежелана бременност. 

- Какви съвети бихте дали на младите хора в тази насока?

- Не обичам нито да давам, нито да слушам съвети. Търся необходимата ми информация от надеждни източници и сам вземам решенията, поемайки лична отговорност за тях. Идеята, че младите имат нужда от съветите ни е дълбоко погрешна. Ние имаме нужда от равноправен диалог с тях, в който да споделяме опит и информация, зачитайки правото всеки отговорно да следва своите избори.

- Как да се усъвършенства един човек в любовта, така че да бъде по-добър за себе си и партньора си?

- Личният ни опит е най-добрият учител в любовта. Следването на заучени клишета, каквито напоследък широко предлагат всевъзможни млади шамани в мрежата, е неефективно. За мен най-важното умение в изграждането на любовните отношение е способността ни да бъдем творци, които се отдават с цялата си душа, страст и креативност на предизвикателството да откриеш другия и да се свържеш с него. Да създадеш заедно с него уникална връзка, която да стимулира развитието и на двамата.           

Любовното изкуство не е индивидуално изкуство и неизбежно изисква умения за съавторство.

Затова шедьоврите се получават тогава, когато с партньора си постигаме резонанс на основата на взаимното привличане и посветеност.

- Какво ни липсва от човешка и любовна гледна точка в днешните дни на пандемия и криза?

- Пандемията и кризите са плашила, с които се опитват да парализират индивидуалната ни съпротива и воля за автономен живот. Ние сме жилав народ, който трудно може да бъде дресиран по този начин. Хубаво би било да сме малко по-уверени в себе си, защото имаме всички основания за това.

Струва ми се, че точно в този исторически момент вече сме обръгнали на всякакви идеологически химери и сме разбрали, че благополучието ни е единствено в нашите ръце. Вместо да очакваме спасители от Запад или Изток, най-добре е да се вгледаме в човека до нас и заедно с него да направим собствения си дом по-хубав и независим от външни амбиции и планове.

- Какво е експертното ви мнение относно масовото използване на афродизиаци?

- Афродизиаците са в собствения ни мозък и те са несравнимо по-мощни от боклуците, които ни рекламират от телевизора и мрежата. Само трябва да се научим как да ги използваме, а това означава да бъдем по-отворени към себе си и към другия, по-разбиращи и зачитащи, по-креативни и отдадени. Наивно е да вярваме, че страстта ще се събуди по химичен път. Но по-страшното е, че тази нелепа вяра води до атрофия на способността ни  да очароваме и омайваме.