Доц. Чавдар Стоянов: Иван Гешев е правилният избор

Трябва да се види откъде идва съпротивата срещу кандидатурата и с какви мотиви, смята преподавателят по международно публично право

Коментар
19:04 - 02 Август 2019
12083
Доц. Чавдар Стоянов: Иван Гешев е правилният избор

„Няма драма, че кандидатът за главен прокурор е само един в лицето на Иван Гешев. Това не е прецедент. Водещ момент е единството на професионалната общност, която го номинира, начинът, по който прокурорите дискутираха и солидните им аргументи за предложението, които посочиха. А те са: Иван Гешев е човек с опит, вътрешен за системата, оперативен, морално неукорим, точен, отговорен, бърз и ефективен.

Ето защо изборът е правилен, а съпротивата срещу кандидатурата трябва да се оцени точно от кои кръгове идва и с какви мотиви. Очевидно не става дума за принципи, а за егоистично-политически подбуди. Това ги прави неадекватни за ситуацията.

Не на последно място трябва да отбележим, че мандатът на Сотир Цацаров беше успешен, за разлика от нищо-не-правенето на главните прокурори през годините на прехода. Така ще има нужната приемственост при управлението на държавното обвинение.

Във всяка кандидатура за този пост обществото има право да се вглежда повече от всеки друг избор в съдебната система, защото българската конституция наистина дава максимално широки правомощия, според някои практически без ограничения, на обвинител №1.

Той се явява върхът на сложно функционираща система, но именно с активност, безкомпромисност и решителност да не се огъва пред политически натиск, Иван Гешев е особено близко до кандидатура с максимално висок коефициент на полезност, готова да отстоява позиция и да защити обществения интерес. Този избор е без алтернатива и ще успее.

Коментарът е предоставен на Lupa.bg от доц. Чавдар Стоянов, доктор по международно публично право и преподавател в няколко университета