Доц. Чорбанов: Като общество не се справихме с пандемията!

Дезинфекциите в училища и детски градини са нещо много хубаво

Новини
09:18 - 23 Май 2020
4859
Доц. Чорбанов: Като общество не се справихме с пандемията!

Като резултати се справихме добре с коронавируса, но като общество – не. Това заяви пред Би Ти Ви имунологът доц. Андрей Чорбанов. Той коментира как ни промени пандемията от коронавируса през последните месеци.

„С оглед като резултатите, се справихме добре, но като общество – категорично не – анализира доц. Чорбанов. - Доста рядко се взимаха персонално решения от хората, най-вече хора, които не трябваше да се страхуват, проявиха панически страх. В същото време  хората, които най-много трябваше да се притесняват, бяха на улицата.

Дезинфекциите в училища и детски градини са нещо много хубаво и трябва да бъдат извършвани периодично. Така се спират хлебарки и други.

Имайки предвид разпространението на вируса и това как се разпространява във вътрешна среда, той няма как да бъде предаден по пейки, повърхности. 

Големият проблем в световен план се оказаха концентрираните големи групи от възрастни хора. Това е и причината на Балканския полуостров да има много по-малко жертви. Просто, имаме много по-малко домове за възрастни.

Напълно сериозно казвам, че няма как да се предава коронавируса чрез дрехите. Транспортът не спря. Хората седяха на едни и същи седалки, бяха в близост. Да, имаше дезинфекция на първата и последната спирка, но между тях хората си бяха вътре и в близост. Там, където хората са били много събрани имаше много заразени.

Хубаво е всеки да носи своята отговорност. Всеки човек трябва да е отговорен не само към себе си, но и пред други. Броят на хората, през които вирусът е преминал е в пъти повече от този, който е открит. За това може да сте сигурни. Вирусът може да престои много дълго в клетките, но не е ясно колко бързо се разпространява. Дори в рамките на семейства се установява, че въпреки близостта, може да има един заразен, но не и останалите.

Никога не ме е било страх да отида на ресторант, тъй като чрез храната няма как това да се разпространи, освен ако нямате много интимен контакт със сервитьора.

Трябва да запазим нормалното и рационалното дори в ситуация на пандемия и да правим това, което е най-добро”.

Доц. Чорбанов заяви, че няма случаи на заразяване от деца на деца, но пропусна няколко такива случаи у нас, когато момче зарази няколко свои съученици, с които се срещал по време на карантината и пламнаха няколко семейства.