Доц. д-р Спас Ташев пред Lupa.bg: Новият президент на РСМ въртеше съмнителен бизнес с безмитни магазини

Гордана Силяновска искаше трета Югославия, припомни историкът

Балкани
17:30 - 14 Май 2024
6382
Доц. д-р Спас Ташев пред Lupa.bg: Новият президент на РСМ въртеше съмнителен бизнес с безмитни магазини

В Северна Македония реален избор нямаше. Държавната идеология е тоталитарна и всички кандидати, с частично изключение на албанската партия "Вреди" (превод “Струва си”), се придържаха към нея. Там не победи антибългаризмът. 57% от гражданите не гласуваха, т.е. не се асоциираха с антибългарските послания. Това обясни пред Lupa.bg историкът доц. д-р Спас Ташев.

„Загубилото изборите сегашно ръководство в никакъв случай не беше проевропейско. То имаше само съмнителна проевропейска фразеология и просръбски действия, ориентирани към разединение в ЕС. Взимащата властта ВМРО-ДПМНЕ ще поддържа баланс между проевропейската и просръбската фразеология, но ще провежда само просръбски действия, с вероятност за провокиране на етнически конфликт с албанците”, смята доц. д-р Спас Ташев.

По думите му Гордана Силяновска и Християн Мицковски нямат нищо общо с идеите на автентичната ВМРО на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.

Гордана Силяновска

„Спомням си, че в зората на полудемокрацията в Югославия в началото на 90-те години Силяновска беше в т.н. реформаторско движение на Анте Маркович, което беше идеологията за трета Югославия. След това Силяновска дълго време гравитираше около СДСМ, имаше и съмнителен бизнес с безмитни магазини по граничните пунктове, което става само с висша държавна подкрепа”, убеден е Спас Ташев.

Според него твърдението, че ключът за бъдещето на Северна Македония е в Скопие, е дълбоко безсмислено. В момента ключът се държи от Белград и Москва на Путин, които не допускат появата на реална алтернатива. Само с послания от ЕС ситуацията в Северна Македония няма да се промени. Необходим е европейски натиск с реални механизми за въздействие върху контролираното от Белград северномакедонско общество, в т.ч. и реални механизми и средства за подпомагане на демократичната опозиция, която в момента е мачкана и маргинализирана.