Доц. Гломб алармира: 75% от заразените вече са с британския щам

Новини
08:52 - 09 Март 2021
4211
Доц. Гломб алармира: 75% от заразените вече са с британския щам

Всеки има глава на раменете и може да прецени дали отиването на ресторант му е жизнено необходимо. Британският щам върлува, в неделя дойдоха резултатите от Германия и се оказа, че 75% от пробите са с британския вариант. Това са проби, взети преди 2 седмици, така че в момента процентът със сигурност е по-голям - това заяви пред Нова тв доц. Любомира Николаева-Гломб, шеф на отдел вирусология на Националния център по заразни и паразитни болести.

Трябва да продължат мерките дори за ваксинираните и преболедувалите, защото винаги има възможност за пробив на защитата, каза тя. Според доц. Николаева-Гломб вероятно южноафриканският щам все още не е у нас, но е въпрос на време да влязат всички щамове. Най-притеснителен според специалистката е нигерийският щам, защото за неутрализирането му е нужно наличието на много по-големи количества антитела. Той е и по-заразен.

Производителите започнаха да работят върху промяна на ваксината заради новите мутации, това се прави сравнително лесно, но пак ще се наложат клинични изпитания да се види дали тези коригирани ваксини ще произвеждат достатъчно антитела, посочи още тя.