Доц. Искрен Иванов: Иран и Ливан имат ядрен потенциал, опасно е да се включат във войната в Израел

Засега пряка заплаха от конфликта за България няма, успокои експертът по международна сигурност

Свят
08:45 - 13 Октомври 2023
2522
Доц. Искрен Иванов: Иран и Ливан имат ядрен потенциал, опасно е да се включат във войната в Израел

Седми ден от кризата в Израел. Страната уведоми ООН, че всички живеeщите в северната част на Ивицата Газа трябва да се преместят в южната част през следващите 24 часа.

„Много е трудно да се случи това. „Хамас” не са заинтересовани съгражданите им да бъдат дислоцирани, тъй като за тях е важно цивилното население да продължи да съществува като жив щит. Това е и една от ролите на взетите заложници, ако може израелската бойна авиация да не е толкова свирепа, колкото е към момента. Има и друг проблем, много трудно тези хора ще напуснат Ивицата Газа, защото Египет е единствената друга държава, през която те могат да минат, а тя не ги желае”, посочи Мартин Табаков, международен анализатор в студиото на „Здравей, България”.

„Това предупреждение по-скоро цели Израел да не бъде обвиняван, че не спазва международното право, защото виждаме, че от страна на ЕС и ООН има такива обвинения. Ние не знаем колко са основателни предвид факта, че всяка една страна има право да защитава териториите си, когато е жертва на тероризъм”, заяви доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

Очакванията на доц. Иванов са скоро Ивицата Газа да стане регион на огромни бойни действия. „Твърде е възможно да се стигне до война на държавни актьори - най-вече Иран, или Сирия, или Ливан. Най-неблагоприятният сценарий е това да е Ливан, предвид факта, че Иран и Ливан имат ядрен потенциал”, добави той.

„Най-голямата опасност като военна сила идва от Хизбула, в случая говорим за непосредственото съседство с Израел. Те имат най-големия брой ракети и най-сложния тип или поне по-сложен от този, който е от самоделните изделия на „Хамас”, каза Табаков. Според него Хизбула няма да се включи в тази война, без „зелена светлина” от Иран.

„Мисля, че трябва да избягваме две крайности. Първата е че сме заплашени - директна военна заплаха за България няма. Втората крайност е, че трябва да бъдем спокойни, защото войната не може да ни стигне, мисля, че това не е така. За мен радикализацията е основен проблем, който стой с пълна сила и в България”, каза още доц. Иванов.