Доц. Калпачки: COVID-19 може да крие изненади и месеци след приключването си

Няма пряка връзка между тежестта на коронавируса и неврологичните усложнения, твърди специалистът

Новини
16:46 - 20 Януари 2021
2304
Доц. Калпачки: COVID-19 може да крие изненади и месеци след приключването си

Лекарите от УМБАЛ "Св. Анна" приложиха плазмафереза, за да спасят 60-годишен мъж от тотална парализа в резултат от развитието на синдрома Гилен-Баре, в следствие на преболедувана инфекция от Covid-19.

Доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна”, коментира случая.

"Гилен-Баре е тежко усложнение на каквато и да е инфекция. Наличието и повсеместността на Covid-19 правят възможността от подобни усложнения много по-честа. Гилен-Баре по принцип е едно от най-неприятните, меко казано, заболявания в неврологията. Това сложно заглавие крие една прогресираща за часове или дни парализа, която драматично започва от стъпалата и бавно пълзи нагоре – обхваща цялата мускулатура, вкл. дихателната, дори и лицевата мускулатура. Ако това не се спре, спира дишането и пациентът, макар и в пълно съзнание, не може да живее без помощта на апарати. Това състояние започва със слабост в долните крайници и изтръпване – пациентът остро – за часове – спира да може да ходи.

Дано не е тенденция. Аз го свързвам по-скоро с масовото разпространение на Covid-19, като инфекциозно заболяване. Това е едно усложнение на инфекциозни заболявания, които засягат нервната система, и се надявам с овладяването на инфекцията – и в национален, и в световен мащаб – да не се стигне до множество развитие на подобни случаи", сподели специалистът пред БНР.

"По-често, отколкото очаквахме, нервната система страда. За щастие, повечето усложнения на нервната система не са фатални. Разбира се, е нормално хората да стават адски тревожни, нормално е да се вглеждат повече в себе си – неминуемо остава отражение. Ако преминем през тази тревожност, има доста пациенти, които се оплакват от нарушение в равновесието, има доста хора с главоболие, повече отколкото ни се иска, след инфекциозно заболяване. За нас, като спешни невролози, е важно, че категорично има връзка между прекаран Covid-19 и инсулт у хора, които иначе не биха получили – по-млади, по-здрави хора, при които инфекциозното заболяване може, забележете, месеци след прекаран Covid-19, да отключи проявата на инсулт."

"Невролог трябва да ви види, когато все пак имате оплаквания. Оплакванията не трябва да се подценяват, нито да се хиперболизират. Не бих откроил обаче рискови групи, поне не все още, за които да се каже, че са по-високо рискови за развитие на неврологични усложнения. Няма пряка връзка между тежестта на Covid инфекцията и опасността от неврологични усложнения. Covid може да крие изненади и месеци след приключването си."

Според доц. Калпачки човечеството, различно от стадо маймуни, реагира на инфекцията с ваксини. "Те са доказан медицински метод даже да се унищожат заболявания – има такива исторически примери. Ваксините нямат алтернатива в преборването на такова абсолютно многолико и не много логично от медицинска гледна точка заболяване като Covid-19."