Доц. Киров: И през есента коронавирусът ще поддържа постоянни нива

Проблемът ще бъде да се разграничи кои хора са заразени с COVID-19 и кои с обикновен грип, твърди специалистът

Новини
10:00 - 19 Юли 2020
3294
Доц. Киров: И през есента коронавирусът ще поддържа постоянни нива

"Безспорно колкото повече се тестват хората, толкова повече положителни за коронавируса ще се откриват сред тях, но това не е основен показател, защото главно се тестват хора с оплаквания или контактно на вече доказани случаи или такива със симптоми. Би било интересно да се отделят данните, колко са заразените сред тези, които сега си правят тест заради запазена в Гърция почивка" - това коментира пред Нова тв председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров относно високият брой заразени с COVID-19, които се отчитат у нас през последния месец.

"Това е нормалният ход на епидемията. Не е редно обаче да се сравнява ситуацията в различните държави. В САЩ например заразените са вече над 3 млн., като това е една от най-засегнатите държави. Но в последните дни те още спорят дали да въведат задължителното носене на маски", каза той.

Според него политиката, която се провежда у нас, свързана с COVID-19 е правилна.

"В началото всичко беше затворено за 3 месеца, но това не може да продължи вечно. Да, има покачване на случаите сега, но това не е бум или пик и не трябва да се крием, защото този вирус ще поддържа едни постоянни нива наесен и проблемът тогава ще бъде как да разграничим хората с кой вирус са", допълни доц. Киров.

От седмица насам личните лекари настояват да могат да назначават и правят PCR тестове, припомни доц. Киров. Според него това би помогнало за по-бързото диагностициране на хората, като трябва да се определят определени условия и критерии, при които това да се случва.

Заплащането пък не трябва да идва от здравната каса, смята доц. Киров, а от обещаните от ЕС средства, държавния бюджет и даренията, които се събират. До момента били дадени близо 24 млн.лв. за около 200 000 теста, каза той.

На въпрос дали се притеснява за пациентите си, след като нощните заведения останаха отворени, а рискът от заразяване там е голям, доц. Киров каза: "Бих посъветвал да пазим останалите около нас и ако някой има оплаквания, там, където има поголямо струпване на хора, нека да се носят маски, за които се доказа, че помагат".