Доц. Киселова: ИТН говорят откровени глупости

Политика
10:06 - 25 Януари 2023
3333
Доц. Киселова: ИТН говорят откровени глупости

Би могло да има проблем с логистиката за машините в чужбина, защото не се знае дали ножът, който трябва да нареже ролките, е доставен в България. На теория е възможно изборите да са и по-нататък през април, но тъй като вече доста се разтегли процедурата, президентът оповести своето намерение как ще протекат събитията. Изборите трябва да се състоят до 2 месеца след разпускането на парламента. Това каза доц. Наталия Киселова за Нова нюз.

"Специалната хартия и размера на ролките за машината трябва да са с конкретен размер, затова БНБ оповести, че няма готовност и го направи през декември. Трябва да има за всяка машина по две ролки, защото теоретично всеки гражданин може да реши да гласува с машина", обясни тя.

По думите ѝ ако няма достатъчно хартия за машините, ще се премине към гласуване с хартиена бюлетина. "Има неяснота по организацията на изборите, което значи, че има напрежение. Твърди се, че има проблеми, но партии не са сезирали КС все още. Народните представители трябва да имат яснота колко време им е необходимо, защото другата седмица НС спира да съществува", посочи конституционалистът.

Според нея въпросът с референдума за президентска република, иницииран от ИТН на Слави Трифонов, е на ръба. "Това показва стремеж на една извънпарламентарна партия да напомни за себе си. Въпросът за президентска република трябва да върви с аргументацията как си го представят.

От Инициативния комитет нямат представа какво искат. Трябва да има проект, говорят откровени глупости. Не се прави никаква разлика между президентска и полупрезидентска република, не могат да дават произволни примери", коментира доц. Киселова.